Riktig ernæring for overvektige hunder

overvektig hund

Hvem kan vel motstå det trofaste og tryglende blikket til en hund som vil ha noe godt? Noen godbiter her og et par middagsrester der kan da ikke være så ille? Selv om de fleste hundeeierne vet at overvekt er skadelig for hunden, tar de fleste først grep for sent. Kanskje er det fordi de ikke synes det er så alvorlig med et par kilo ekstra på hundekroppen, eller simpelthen fordi de ikke legger merke til at hunden begynner å lide av fedme.

Overvekt hos hunder er et alvorlig helseproblem som ikke bør undervurderes. Heldigvis kan dette problemet motvirkes med et passende kosthold og et tilpasset aktivitetsnivå. Men hvilke tiltak hjelper virkelig i å bekjempe de overflødige kiloene, og hvordan ser et tilpasset kosthold for overvektige hunder ut?

Hvilke konsekvenser har overvekt for hunden?

Hunder som lider av overvekt viser oftere tegn på bestemte sykdommer enn hunder som er normalvektige. For eksempel er leddsykdommer, som artrose eller slitasjegikt, diabetes, luftveissykdommer og hjerte- og karsykdommer vanlige helseproblemer blant overvektige hunder. I tillegg er det en større risiko ved narkose eller kirurgiske inngrep. Bortsett fra en lavere livskvalitet på grunn av både nedsatt bevegelighet og «småplager» som oppstår oftere, har overvektige hunder også en lavere forventet levealder. I gjennomsnittet dør hunder som lider av fedme hele to år tidligere enn hunder som har en normal vekt.

Hva forårsaker overvekt?

Før du begynner med å bekjempe hundens overvekt bør du finne årsaken til at hunden ble for tung i utgangspunktet. For selv verdens beste diett har ingen effekt hvis årsaken som ligger til grunn ikke bøtes med. I og med at det finnes mange ulike faktorer som kan forårsake adipositas, bør det første steget være et besøk hos veterinæren. Der vil hunden bli undersøkt og veterinæren vil kunne si om hunden er overvektig på grunn av feilernæring eller om det muligens skyldes en sykdom som trenger en spesiell behandling.

Mulige faktorer som kan stå bak en usunn høy vekt omfatter både genetiske predisposisjoner, en høy alder som påvirker stoffskiftet negativt, kastrering eller hormonelle sykdommer som for eksempel hypotyreose. I tillegg er sykdommer som medfører at hunden beveger seg mindre, som for eksempel hoftedysplasi, artrose, hjerte- og karsykdommer eller problemer med luftveiene, ofte bidragsytere for vektøkning.

Ved siden av de indre, organiske faktorene er det også en rekke ytre omstendigheter som bidrar til at hundens vekt øker. I et slikt tilfelle ligger årsaken og ansvaret vanligvis hos hundeeieren. Feil hold av hunden i form av manglende tid og bevegelse, uegnede ernæringsvaner eller misforstått kjærlighet som ender i at hunden får i seg alt for mange kalorier fra godbiter om og om igjen, er med på å fremkalle overvekt.

Slik drar du kjensel på overvekt

Hos hundene finnes det desverre ingen BMI (Body Mass Index) som enkelt hjelper med å finne idealvekten. Det store antallet hunderaser og deres individuelle kroppsbygninger gjør det svært vanskelig å bestemme en formel som kan beregne overvekt. Til tross for dette finnes det en tommelfingerregel som hjelper med å se tegnene for overvekt i tide:

Bruk hendene for å kjenne på hundens ribbein. Dersom du enkelt kan føle ribbeinene under huden når hendene ligger lett på hundekroppen, har hunden din vanligvis en normal vekt. Hvis du ikke kjenner ribbeinene, selv om du trykker litt på siden, er dette er tegn på at hunden bør slanke seg. Ser du forøvrig hundens ribbein med det blotte øyet er hunden undervektig – ta kontakt med veterinæren din om dette er tilfellet.

Hvordan sørge for en sunn vektnedgang?

Det første steget i å bekjempe hundens overvekt er allerede fullført idet du har innsett at hunden har for mange kilo på kroppen. Steg to er da en konsultasjon hos veterinæren, hvor det ikke bare blir kartlagt hva som ligger til grunn for vektøkningen, men også utarbeidet en diettplan for hunden. En tett dialog med veterinæren er spesielt viktig, da det per dags dato finnes uttallige light-produkter, og selv om det er fort gjort å kjøpe en villkårlig variant, er det langt fra sikkert at den er velegnet for en sunn vektnedgang.

Light-hundefôr

«Light» er ikke et beskyttet begrep, noe som medfører at definisjonen av hva som inngår i betegnelsen er opp til produsentene. Derfor kan det som hos en produsent betegnes som «light-fôr» inneholde like mange kalorier som et normalt fôr fra en annen produsent. For å avgjøre om et fôr er egnet for hundens diett, anbefales det å ta en nærmere titt på innholdsdeklarasjonenen. Kunnskap om hvilke ingredienser og mengdeforhold som er bra for hunden spiller en sentral rolle når du tar for deg innholdet i fôret.

Diettfôr

Ved å velge et spesielt diettfôr som anbefales av veterinæren vil du være på den sikre siden. I motsetning til «light»-begrepet, er betegnelsen «diettfôr» beskyttet av en EU-retningslinje som fastlegger hvilke indikasjoner som er tillatt og hvilke deklarasjoner det er pålagt å nevne på emballasjen. Eksempel er kaloriinnhold og anbefalt fôringsmengde. Kaloriinnholdet i diettfôr er betydelig lavere enn i vanlig fôr. Til tross for et redusert energiinnhold, vil et diettfôr likevel innholde alle viktige vitaminer, mineraler og sporstoffer som trengs for et sunt og balansert kosthold.

Sunne Omega-3 fettsyrer virker betennelsesdempende og sørger for et stabilt blodsukkernivå. I tillegg kjennetegnes gode diettprodukter av en høy proteinandel. Denne sørger ikke bare for smakfulle måltider, men bidrar til en målrettet reduksjon av fett samtidig som muskulaturen opprettholdes. En balansert mengde med fiber støtter hundens metthetsfølelse, slik at den er mett og fornøyd uten å trygle etter mer mat. Slik blir det også mye lettere å gjennomføre dietten.

Dropp «spis halvparten»-dietter

Tas de ovenfornevnte aspesktene i betrakting, kan det sammenfattes at diettfôr i de fleste tilfellene er bedre enn vanlige «light»-versjoner fra fôrprodusentene. I tillegg frarådes det å ty til dietter som går ut på å for eksempel «spise halvparten». Ved å redusere størrelsen på de daglige porsjonene blir ikke bare kalorimengden, men også andre viktige næringsstoffer som vitaminer og mineraler, redusert betydelig. Dette kan igjen medføre alvorlige mangelsymptomer. Utover det mister ikke hunden automatisk halvparten av sulthetsfølelsen sin, kun fordi det ligger mindre mat i skålen. Resultatet er at hunden trygler etter mer mat, og vi vet alle at det kan være vanskelig å forbli konsekvent når yndlingen din ser på deg med det skjønne blikket sitt.

Bevegelse – den andre bidragsyteren mot fedme

For at hunden skal lykkes med vektnedgangen er det viktig å gradvis gå over til et egnet diettfôr. Likevel kan ikke kostholdsendringen alene føre fram til de ønskede resultatene. Den andre puslebiten som må på plass er nok bevegelse for hunden. Utstrakt trening, sport og lek hjelper ikke bare med å fortrenge sultfølelsen, men øker også energiomsetningen. Overflødig fett bekjempes, samtidig som båndet mellom hund og eier styrkes gjennom felles aktiviter.

På denne måten har vekttapet ikke bare en positiv effekt på hundens helse og allmenntilstand, men også på forholdet mellom hund og menneske. I denne forstand ønsker vi lykke til med slankingen!

Våre mest populære artikler
10 min

Farlige matvarer for hunder

Ikke alt som vi mennesker spiser er også egnet for hundene våre. Noen ganger er allerede små mengder nok til å utgjøre en fare, men det andre ganger kommer an på varigheten eller tilberedelsen av matvarene. Få en oversikt over farlige matvarer for hunder samt hvilke næringsmidler hunden godt kan spise.

5 min

Bake hundekake: Tre lekre oppskrifter

Har hunden din bursdag? Da får han kanskje en ny leke. For å feire skikkelig kan du også bake en lekker bursdagskake til hunden. Det er enklere enn du kanskje tror. Her finner du tre oppskrifter som garantert vil falle i smake hos din firbeinte venn.

8 min

Hjemmelaget hundekjeks

Det går riktignok raskere å kjøpe ferdige godbiter til hunden hos zooplus. Men det er langt fra like gøy som å lage de selv! Og det finnes flere gode grunner til å bake hundekjeks selv. Her kan du finne ut mer om nettopp disse grunnene, hvordan du får til hjemmelaget hundekjeks og hvordan de lagres på best mulig måte. I tillegg finner du oppskrifter på kjempegode hundekjeks, som yndlingen din garanter vil like.