Det går riktignok raskere å kjøpe ferdige godbiter til hunden hos zooplus. Men det er langt fra like gøy som å lage de selv! Og det finnes flere gode grunner til å bake hundekjeks selv. Her kan du finne ut mer om nettopp disse grunnene, hvordan du får til hjemmelaget hundekjeks og hvordan de lagres på best mulig måte. I tillegg finner du oppskrifter på kjempegode hundekjeks, som yndlingen din garanter vil like.
Hjemmelaget hundekjeks har fremfor alt en fordel: du vet hva de inneholder! Mange industrielt fremstilte hundegodbiter inneholder farge- og konserveringsmidler eller sukker. Altså alt det som hunden egentlig ikke har behov for og som i tillegg er usunt. Lager du derimot hundens godbiter selv, er du den som bestemmer hvilke ingredienser som brukes. Tross alt er det også du som vet best hva hunden liker og hvilke næringsmidler den tåler. En ytterligere fordel: du sparer penger. Utgiftene for ingrediensene er som regel veldig lave – spesielt siden du sannsynligvis allerede har det meste stående i kjøkkenskapet uansett.
Hjemmelaget hundekjeks – hvilke ingredienser kan man bruke?
I sammensetningen av oppskriften på hundekjeks finnes det knapt noen begrensninger forutsatt at du kun bruker næringsmidler som hunden tåler. Sukker, sjokolade eller rosiner er selvsagt tabu. Bruk heller råvarer som gir hunden næring. Så kan du gi godbitene til yndlingen din med god samvittighet – selvsagt alltid i moderate mengder. Sammalt mel, egg, poteter, gulrøtter, spinat, havregryn, ferskost, kvarg eller kjøttbuljong – så mangfoldig som næringsmidlene er, så mye variasjon er det også i oppskriftene på hjemmelagde hundekjeks. Du kan også lage godbiter med kjøtt eller fisk. Lager du en mos av kjøttet eller fiskefileten først, vil det være enklere å bruke den i deigen senere.
Å bake hundekjeks er enklere enn du tror
Hvis du allerede har noe erfaring i å lage hundemat, for eksempel om du råfôrer hunden din, vil du fort finne ut hvilke ingredienser du kan bruke og kombinere når du lager hundekjeks. Men selv om du hittil har brukt ferdig tørr- eller våtfôr, er baking av hjemmelagde hundekjeks et perfekt utgangspunkt for å sette seg inn i hundens ernæring og få en følelse for mulighetene som finnes. Etter de første to-tre prøveomgangene vil du fort få dreisen på det og hunden din vil garantert være begeistret over de nye godbitene sine.
En kreativ gaveide til hundeeiere
Jul eller påske er rett rundt hjørnet og du leter fortsatt etter en passende gave til din egne firbente bestevenn eller til en venn som har en hund? Da kan hjemmelaget hundekjeks være tingen! Fint innpakket i en boks eller en dekorativ tøysekk vil de hjemmelagde godbitene være en veldig personlig og unik gave.
Riktig lagring av hundekjeks og godbiter
Det er viktig at hundekjeksene tørker godt etter bakingen. Dette gjelder uansett om de skal gis bort i gave eller oppbevares i det egne hjemmet. Jo tørrere godbitene er, desto lengre vil de være holdbar. I og med at hjemmelaget hundekjeks ikke inneholder konserveringsmidler, vil det naturligvis også være en større risiko for at de mugner raskere enn ferdigkjøpte og industrielt framstilte produkter. Med følgende triks kan du likevel sørge for at de hjemmelagde kjeksene holder seg i et par uker:
La hundekjeksene stå i ovnen etter at de er ferdigstekt, slik at de kan tørke. Sett da temperaturen på ovnen til ca. 50-100 grader og la døren stå oppe med et lite gap (du kan for eksempel klemme inn en gryteskje). På denne måten slippes fuktigheten ut og kjeksene kan tørke i den varme luften.
Et annet alternativ er å sette legge ferdigstekte kjeksene i en flat skål, og plassere den oppå en varm radiator i et par timer. Pass dog på at hunden ikke når fram til de varme kjeksene. Selv om dette løser lagringstematikken, vil de varme hundekjeksene sikkert ikke være bra for hundemagen.
Når det kommer til selve oppbevaringen av kjeksene bør du også her passe på at det er tørt og for all del unngå fuktdannelse. Lufttette plastbeholdere eller plastposer er derfor ikke et veldig bra valg. Bedre egnet er kakebokser av metall eller små tøyposer, hvor fuktigheten kan unnvike.
Dersom kjeksene er tørket godt og lagres på riktig vis, vil de holde seg i flere uker uten problemer. Hundekjeks med kjøtt eller fisk har dog en kortere holdbarhet enn f.eks. fullkornkjeks, og bør derfor brukes opp i løpet av tre til fem dager. I tillegg må kjøtt- eller fiskekjeks oppbevares i kjøleskap. For å ha glede av hundekjeksene i lengre tid kan du også fryse ned kjeksene porsjonsvis og tine de opp etter behov. I dypfryst tilstand holder kjeksene seg flere måneder (ca. opptil ett år).
Hva trenger jeg for å bake hundekjeks?
Fordelen med hjemmelaget hundekjeks er at de enkelt kan lages av ingredienser som du ofte har hjemme uansett. For selve framstillingsprosessen trenger du heller ingen avanserte kjøkkenredskaper. Naturligvis vil en kjøkkenmaskin med en kraftig mikser gjøre jobben enklere, men du vil også kunne lage en vellykket deig ved hjelp av en vanlig stavmikser, håndmikser eller visp. Til stekingen trenger du bare et bakebrett og en fungerende stekeovn.
Oppskrifter på hundekjeks – hvilken er den rette?
Både i bøker og på nett finnes det en mengde ulike oppskrifter på hundekjeks. Med et så stort utvalg kan det ofte være vanskelig å finne den passende oppskriften til den firbente yndlingen din. Vårt tips: ikke gå deg vill i søket etter oppskrifter, men sett enkelt og greit bare i gang. Ta en titt i kjøleskapet og se hvilke ingredienser du har tilgjengelig og hva du kan lage av dem. Et annet alternativ er å følge med på hva hunden liker ekstra godt, og finne en oppskrift basert på nettopp dette.
Spesielt populære er hundekjeks uten korn – ikke bare blant hunder med allergier. Bakgrunnen er at korn ikke utgjør en betydelig del av hundens naturlige ernæring og ofte kan fremkalle intoleranser hos hunder. Når du først har prøvd deg på en eller to ferdige oppskrifter, vil du fort få en følelse for hvilke ingredienser som egner seg for velsmakende hundekjeks og hvordan du kan variere på innholdet.
Oppskriftene nedenfor lar seg også variere, slik at det garantert er en passende oppskrift for enhver hund og enhver hundeeier.
Seks oppskrifter på hjemmelaget hundekjeks
Leverpostei-bein
Ingredienser til ca. 350 bein:
1 egg
240 g leverpostei
500 g fine havregryn
300 g Cottage Cheese
100 ml solsikkeolje
Litt (potet-)mel til kjevling
Fremgangsmåte: bland sammen alle ingrediensene i en bolle og la deigen stå i kjøleskapet i ca. 1 time. Dersom deigen fortsatt er for fuktig til å kjevles ut kan du tilsette mer havregryn eller (potet-)mel. Kjevle ut deigen til den er ca. 1 cm tykk og bruk f.eks. små utstikkere til å forme kjeksene. Stek kjeksene i ovn på 150 grader i omtrent 30 minutter og la kjeksene tørke godt i avslått ovn.
Tunfisk-godbiter
Ingredienser:
1 boks tunfisk i saft
1 egg
Noe (hakket) persille
(Potet-)mel, polenta eller havregryn etter behov
Fremgangsmåte: bland sammen alle ingrediensene og lag små kuler av deigen. Dersom du bruker polenta bør du bevare litt mer fuktighet i deigen. Du kan variere størrelsen på godbitene alt etter størrelsen på hunden din. Stek kjeksene i ovn på 150 grader i omtrent 30 minutter. Steketiden kan variere noe ut i fra størrelsen på kulene. Tørk godbitene i avslått ovn.
Kvarg-praliner
Ingredienser:
200 g fine havregryn
100 g speltmel
6 ss skummet kulturmelk
5 ss olje (f.eks. olivenolje eller tistelolje)
1 egg
1 ss lønnesirup
150 g mager kvarg
Fremgangsmåte: bland sammen alle ingrediensene i en bolle og lag enten små eller store kuler (eller andre former) av deigen. Stekes i ovn på 180 grader i omtrent 25 minutter.
zooplus kule-kjeks
Ingredienser (ca. 170 stk.)
2 gulrøtter
2 bananer
400 g (potet-)mel
200 g havregryn eller polenta
100 ml olje
Vann etter behov
Fremgangsmåte: rasp gulrøttene og mos banene med en gaffel. Bland sammen alle ingrediensene i en bakebolle. Bruker du polenta istedenfor havregryn bør deigen være litt fuktigere. Om deigen er for tørr kan du spe med litt vann. Bruk hendene til å forme 1-2 cm store kuler. Stekes i ovn på 150 grader i omtrent 25 minutter. La de tørke i ovnen med døren på gløtt over natten.
Hvis du ønsker kan du pynte de ferdige kjeksene med små kjøpte godbiter. Bruk litt stivpisket eggehvite til å «lime» godbitene til kjeksene og stek de på nytt i ca. 10 minutter (150 grader).
Ostekjeks
Ingredienser:
100 g revet ost
100 g Cottage Cheese
1 egg
50 g smuldret knekkebrød
200 g mel
1 ss nøytral olje
Litt vann hvis deigen er for fast
Fremgangsmåte: Bland sammen alle ingredienser og lag små kuler eller fingerlange sticks. Stek kjeksene i ovn på 180 grader i omtrent 25 minutter. Tørk godbitene i avslått ovn.
Eple-jogurt-kjeks
Ingredienser:
100 g speltmel
100 g havregryn
50 g rismel
1 ss honning
1 revet eple
150 g naturell jogurt
Litt kanel
Fremgangsmåte: Bland sammen alle ingrediensene og kjevle ut deigen til den er ca. 1 cm tykk. Bruk enten utstikkere eller f.eks. en kniv til å forme deigen. Stek kjeksene i ovn på 150 grader i omtrent 45 minutter. Om du ønsker at kjeksene skal bli tørrere (slik at de holder seg lengre), lar du dem bare tørke ved liten varme (eventuelt kan du klemme inn en gryteskje i døråpningen).
Ha det gøy og vel bekomme til det firbente familiemedlemmet!
Ikke alt som vi mennesker spiser er også egnet for hundene våre. Noen ganger er allerede små mengder nok til å utgjøre en fare, men det andre ganger kommer an på varigheten eller tilberedelsen av matvarene. Få en oversikt over farlige matvarer for hunder samt hvilke næringsmidler hunden godt kan spise.
Har hunden din bursdag? Da får han kanskje en ny leke. For å feire skikkelig kan du også bake en lekker bursdagskake til hunden. Det er enklere enn du kanskje tror. Her finner du tre oppskrifter som garantert vil falle i smake hos din firbeinte venn.
Det går riktignok raskere å kjøpe ferdige godbiter til hunden hos zooplus. Men det er langt fra like gøy som å lage de selv! Og det finnes flere gode grunner til å bake hundekjeks selv. Her kan du finne ut mer om nettopp disse grunnene, hvordan du får til hjemmelaget hundekjeks og hvordan de lagres på best mulig måte. I tillegg finner du oppskrifter på kjempegode hundekjeks, som yndlingen din garanter vil like.