Hunder elsker å være i bevegelse – enten det er snakk om de daglige spaserturene eller dedikert hundesport. Men hva skjer dersom bevegelse plutselig medfører smerter? Leddproblemer er i dag en av de vanligste helseplagene hos hunder. Hva du kan gjøre for å forebygge leddproblemer hos hunden din og hvordan du kan bruke hundens ernæring som hjelpemiddel får du vite her.
Smertefulle ledd: hofteleddsdysplasi, artrose og mer
En av de mest utbredte leddsykdommene hos hunder er antageligvis den såkalte hofteleddsdysplasien, HD. Spesielt store og tunge hunder lider ofte av HD, men også små hunder kan utvikle en slik feildannelse av hofteleddet. Liksom albueleddsdysplasi (ED) er hofteleddsdysplasi arvelig. Ved hjelp av gentester og et strengt utvalg av avlsdyr prøver oppdrettere å redusere sykdomstilfellene blant rasene sine. Likevel kan også feil eller manglende bevegelse, overvekt og feilernæring føre til at leddproblemer opptrer.
Årsaker til leddproblemer
Roten til eventuelle plager kan gå helt tilbake til ernæringen i valpealderen. For eksempel kan en for høy energitilførsel på grunn av et feilaktig hundefôr føre til en for rask oppvekst. Brusk og leddbånd klarer ikke å etterkomme den raske lengdeveksten og vil følgelig ikke være i stand til å gi den nødvendige støtten til hundens vekt. Artrose, også kalt slitasjegikt, oppstår ofte som en følge av andre leddsykdommer (HD og ED), og fører til en smertefull slitasje av leddbrusken. En rekke faktorer kan ha positiv innvirkning på dannelsen av artrose. Blant dem er alderdom, overvekt, overbelastning, revmatoid artritt (kronisk leddgikt), skader eller andre ortopediske sykdommer.
Forebygging av leddsykdommer
Som du ser kan leddsykdommer, i tillegg til genetiske predisposisjoner eller ortopediske skader, også forårsakes av overvekt, feilernæring i valpealderen eller feilbelastning. Det er derfor viktig å være oppmerksom på både ernæringen og livsstilen til din firbente bestevenn, og om nødvendig iverksette tiltak som motvirker leddbesvær. En tilpasset og tilrettelagt ernæring spiller derfor en avgjørende rolle når det kommer til å forebygge leddproblemer hos hunder.
Det passende kostholdet fra dag én
Selv om leddproblemer som oftest først vises når hunden har nådd en viss alder, kan årsakene som nevnt gå helt tilbake til valpealderen. Faren for at dyret utvikler hofteleddsdysplasi eller andre leddsykdommer øker betraktelig dersom den vokser for fort i løpet av de første månedene. Det er ikke proteinandelen som fører til en forhastet vekst, men den for høye energitilførselen. I tillegg til for mange kalorier, kan også en mangel på visse næringsstoffer og vitaminer bidra til problemer med leddene. På grunn av benveksten har valper behov for en større mengde med kalsium og fosfor enn det utvokste hunder har. Dersom dette behovet ikke blir innfridd vil konsekvensen være svake ben. Samtidig kan en overdosering av disse mineralene også være problematisk. For mye fosfor kan føre til at skjelettet blir skjørt og har lett for å splintre. Til syvende og sist er det viktig å holde fast at hunden, uavhengig av hvilken livsfase den befinner seg i, vil legge på seg dersom den inntar mer næring enn det den har behov for. Dette vil i det lange løp igjen føre til fedme og ekstrem belastning for leddene.
Tilpass alltid kostholdet til hundens individuelle utvikling
For å unngå at hunden får i seg enten for mye eller for lite næring bør energi- og næringsinnholdet til hundematen alltid være tilpasset dyrets individuelle behov. Avhengig av rase, alder og vekt kan næringsbehovet variere veldig mye. Videre er hundens aktivitetsnivå og allmentilstand viktige faktorer som må tas i betrakting når det gjelder valget av et passende hundefôr. En samtale med veterinæren kan være til stor hjelp for å kartlegge hundens individuelle ernæringsbehov, og på grunnlag av dette planlegge et optimalt ernæringskonsept.
Hundefôr for sunne ledd
Et kosthold som dekker hundens ernæringsbehov kan yte et betydelig bidrag til sunne ledd – en total beskyttelse vil den dog desverre ikke kunne sikre. Likevel kan en tilrettelagt ernæring bidra til å avlaste leddene, selv om hunden allerede lider av leddproblemer. Forskning viser for eksempel at visse ingredienser i fôret fremmer sunne ledd.
Fettsyrer, grønnleppet musling og glukosamin
Omega-3 fettsyrer virker betennelsesdempende og smertelindrende på leddene. De umettede fettsyrene er å finne i for eksempel fiskeolje (lakseolje) eller linfrøolje. Videre har antioksidanter som vitamin C og E, glukosamin og kondroitin beskyttende egenskaper for leddene og kan fremme bevegeligheten til syke hunder. Grønnleppet musling (perna canaliculus) er for eksempel spesielt rik på glykosaminoglykaner og kondroitinsulfat. Utover det har også brennesler et rykte på seg for å ha betennelsesdempende effekter.
Når du lager eller går til innkjøp av hundefôr bør du derfor være oppmerksom på at fôret inneholder de ovenforstående næringsstoffene. Dersom hunden får disse som tillegg til det vanlige fôret, bør de regnes som del av den totale fôrmengden for å unngå at hunden får i seg for store mengder med fett og energi. Fordi leddproblemer ofte medfører mindre bevegelse og i det lange løp også fedme, anbefales det å velge et kalorifattig fôralternativ. Overflødig fett, fyllmidler eller søtningsmidler som sukker bør derfor absolutt unngås.
Ytterligere tiltak mot leddbesvær
Som du ser kan ernæringen både bidra til å forebygge og lidre leddproblemer. Utover det er det selvsagt også viktig å sikre et riktig hundehold. Mye aktivitet og bevegelse har ikke bare en positiv innflytelse på hundens psykiske helse, men også på leddene. Det økte energiforbruket vil også bidra til å forhindre og redusere overvekt. Det er viktig å huske på at jevne, smidige bevegelser er mye bedre og skånsommere enn mange hopp eller brå bevegelser. Ballspill som foregår i et raskt tempo eller apporteringsleker bør du vente med til dere har gått en liten stund, slik at musklene og leddene varmes opp først.
Slik skåner du leddene til hunden din
Mens den firbente yndlingen din er valp, og både bein og ledd fortsatt befinner seg i vekstfasen, bør du unngå for mye bevegelse. Å gå i trapper, høye hopp, spaserturer på flere timer eller fartsfylte apporteringsleker er fortsatt en for stor belastning for leddene og kan bidra til at plager oppstår på et senere tidspunkt. Prøv å gå så mye som mulig på myke underlag som skogbunn, enger eller stier – disse er mer skånsomme for hunden enn asfaltveier. Et mykt underlagt anbefales forresten også for hundens sovested.
En livsstil og et bevegelsespensum som er tilpasset hundens utviklingsnivå, samt en behovsorientert ernæring danner grunnlaget for et sunt og langt hundeliv. Og selv om det allerede foreligger en sykdom, vil de ovenforstående rådene hjelpe deg med å lindre plagene som hunden måtte ha på ledd og bein.
Vi håper det smaker og ønsker dere mye bevegelsesglede!