Alderdomssvakhet hos hunder: Slik hjelper du din firbente senior This article is verified by a vet

Eldre hund med grå pels rundt snuten

Heller ikke hos våre firbente venner går alderen sporløst forbi. Men om og i hvor stor grad en hund lider av alderdomssvakhet varierer.

Mange hunder følger eierne sine i en stor del av livet og kan oppnå en stolt alder. Selvfølgelig kan også de pelskledde vennene merke alderen. I denne artikkelen får du vite hvilke tegn på alderdomssvakhet som opptrer hos hunder og hvordan du kan gjøre det enklere for dem å bli eldre. I tillegg tar vi for oss det vanskelige spørsmålet når det er på tide å si farvel.

Hvor gammel blir en hund?

Det finnes ikke noe godt generelt svar på dette, da hundens alder er avhengig av rasen. Generelt gjelder at små hunder har en høyere forventet levealder enn store hunderaser. Mens en chihuahua kan bli opptil 15 år, vil bulldogger eller bernhardiner vanligvis nå en alder på sju til ti år.

I tillegg til disse arvelige faktorene spiller også ytre påvirkninger som ernæring, hold og hundens generelle helse en stor rolle. For et langt og lykkelig hundeliv bør du alltid informere deg godt om disse temaene.

Hvilke symptomer forekommer?

Alderdomssvakheten hos hunder ligner på den hos oss mennesker. Hvor alvorlig hunder blir berørt, kan ikke forutsies. Mens noen hunder knapt viser tegn før alderdommen, påvirkes livskvaliteten til andre hunder relativt tidlig.

Følgende kliniske tegn observeres spesielt ofte hos aldrende hunder:

  • Utvendige tegn du kan gjenkjenne: Pelsen blir gråere (spesielt i hodeområdet) eller raggete og matt. Økt hårtap kan også forekomme
  • Tap av appetitt med tilhørende vekttap
  • Ledd- og beinproblemer på grunn av beintap eller artrose: Dette fører ofte til at en hund ikke lenger liker å bevege seg eller at den har smerter når den reiser seg opp og legger seg ned.
  • Nedgang i eller tap av hørsel, syn og lukt
  • Aldersrelatert immunsuppresjon: Også immunsystemet blir svakere med økende alder, slik at eldre hunder i økende grad kan få infeksjoner.
  • Økt vannlating som følge av en svak blære

Hva kan jeg gjøre mot alderdomssvakhet hos hunder?

God generell helse er det viktigste for din kjære firbente venn. I tillegg til de arvelige faktorene, er allmennhelsen sentral for en høy livskvalitet og -varighet. Derfor bør du være oppmerksom på helsen, pleien og ernæringen til din firbente venn helt fra starten av.

Med følgende tiltak kan du motvirke alderdomssvakhet hos hunder og gi dine firbente venner en behagelig livskveld:

1. Unngå overvekt

Mange studier har bekreftet at overvekt (fedme) fremmer forekomsten av grunnleggende sykdommer som for eksempel diabetes mellitus. Også leddproblemer oppstår ofte i forbindelse med overvekt.

En balansert ernæring samt regelmessig mosjon er derfor avgjørende. Begge kan bremse utbruddet av alvorlige symptomer på alderdom eller forebygge dem helt.

Lesetips: Hvordan den ideelle ernæringen til eldre hunder ser ut, har vi oppsummert for deg i en egen artikkel. Spesialfôr til eldre hunder finnes selvfølgelig også i nettbutikken til zooplus.

2. Lindre smerter

Mange friske hunder viser smerter ved bevegelse i alderdommen på grunn av det alderstypiske beintapet. Siden beintapet ikke lenger kan helbredes, kan en veterinær lindre smertene ved hjelp av smertestillende medikamenter. Med smertestillende kan det i noen tilfeller være mulig å observere at bevegelsene forbedres igjen på kort sikt.

3. Regelmessige kontroller

Gode forebyggende tiltak har allerede spart mange hunder for lidelse. La derfor aldrende hunder undersøkes regelmessig av en veterinær. Typiske aldersrelaterte sykdommer kan på denne måten oppdages tidlig og behandles med hell.

4. Vis forståelse

Det er ikke lett når en elsket firbent venn lider av alderdomssvakhet etter mange år sammen. For eldre hunder er det imidlertid viktig at du viser dem mye forståelse. Slitsomme aktiviteter og stressende situasjoner bør om mulig unngås. Dette inkluderer for eksempel innflyttingen av en ny valp.

Når er det på tide å gi slipp på hunden?

En ting på forhånd: Uansett hvor viktig dette spørsmålet er. Det finnes ikke noe universelt svar på dette. Alderdomssvakhet er ikke en sykdom, men et naturlig aspekt ved livet.

Mange hunder viser tegn på leddsykdommer eller har veldig få tenner igjen til å spise når de har nådd en viss alder. Så lenge hunden kan håndtere det, er det imidlertid ikke nødvendig å gjøre noe. Blant annet fordi det er mulig å lindre plagene ved hjelp av pleie og eventuelt medisinsk behandling.

Noen ganger er alderdomssvakheten imidlertid så fremskreden at hunden lider mye. I dette tilfellet bør du absolutt oppsøke en veterinær, fordi symptomene ofte utvikler seg raskt i de siste dagene av et hundeliv. I en så vanskelig situasjon er objektive råd fra veterinær viktig for hundens beste.

Konklusjon om alderdomssvakhet hos hunder

De siste årene eller månedene i livet til våre firbente venner trenger ikke å være vanskelige. Alderdomssvakhet hos hunder varierer veldig og kommer noen ganger bare til uttrykk i veldig mild form. I tillegg kan du som hundeeier, gjøre mye for at livet til din pelskledde senior blir så behagelig som mulig.

Likevel er det alltid vanskelig å måtte si farvel på slutten av et langt og vakkert hundeliv. Nyt derfor tiden sammen med din firbente venn og husk alltid de fine øyeblikkene. Heldigvis sørger pelsnøstene våre for mange av dem i løpet av livet.


Franziska G., Veterinarian
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Jeg ble utdannet til veterinær ved Justus-Liebig-Universitetet Gießen og har hatt mulighet til å samle verdifull erfaring på ulike medisinske fagområder som omfatter både små, store og eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og mattrygghet. Siden det har jeg ikke bare jobbet som veterinærmedisinsk forfatter, men også med min vitenskapelige avhandling. Målet mitt er å beskytte dyr bedre mot sykdomsfremkallende bakterielle patogener i framtiden. I tillegg til min veterinærmedisinske kunnskap deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeeier og kan gjennom det også lettere forstå og oppklare frykter og problemer samt andre viktige spørsmål omkring dyrehelsen.


Våre mest populære artikler
8 min

Løpetid hos tisper

Selv om tispens løpetid er en helt naturlig prosess, sørger tispens merkelige adferd, irritasjonen over flekker på det nye teppet eller engstelsen for en uønsket drektighet for bekymring hos mange hundeeiere. Det du behøver å vite om løpetiden til tispen din og hvordan du og tispen kommer gjennom løpetiden uten stress, får du vite her.

3 min

Hundens sanser

Hundens enestående sanser overrasker oss gang på gang. Deres ferdighet til å orientere seg, kjenne igjen alt og alle bare ved lukten, samt det å kunne høre høye lyder er langt bedre utviklet enn hos oss mennesker.

5 min

Oppblåst mage hos hund

Det er noe som kan observeres hos hunder i alle aldersklasser og hos alle raser: luft i magen og flatulens. Dette er ikke bare belastende for hunden, men kan også oppleves som noe ubehagelig for oss mennesker. Alt du trenger å vite om oppblåst mage hos hund og hva du kan gjøre med det, finner du ut i den følgende artikkelen.