Fordøyelsesproblemer hos hund

Kvinne som koser med hund

Når diaré gjøre livet vanskelig

Fordøyelsesproblemer er ikke bare et ganske vanlig problem, men en forholdsvis ubehagelig opplevelse i tillegg. Diaré kan ha mange ulike årsaker. Både feilernæring, sykdom i organer, infeksjoner grunnet tarmparasitter og allergier kan være mulige utløsere. Dersom diaréen vedvarer mer enn et døgn og hunden viser tegn til andre symptomer som oppkast eller uvanlig uro, anbefales et besøk hos veterinæren. Dyrlegen vil gjennomføre nødvendige undersøkelser for å finne årsaken til problemene, samt finne en passende behandlingsmetode for dyret.

Riktig hundefôr

Det første viktige spørsmålet som bør stilles i forbindelse med fordøyelsesproblemer, er relatert til fôringen. Jo følsommere fordøyelsen til hunden er, desto viktigere er det at den får et lettfordøyelig og høyverdig hundefôr. For veldig ømfintlige hunder finnes det spesielle fôralternativ som bidrar til en balansert tarmflora.

Det kan også være bra å fordele den daglige fôrmengden på flere små porsjoner utover dagen, samt å la det svelle i vann (ca. 50°C varmt) før servering. På denne måten kan fordøyelsen avlastes optimalt.

Riktig mengde

Dersom symptomene ikke avtar etter dette, bør du undersøke fôrsorten og fôrmengden. Som orienteringshjelp for fôrmengden kan du bruke produsentenes anbefalinger på forpakningen eller spørre veterinæren din om veiledning. Dersom du allerede har funnet et fôr som hunden tåler bra, er det om å gjøre å ikke gå bort fra denne. Blir det likevel av ulike årsaker nødvendig å bytte fôret, bør overgangen til den nye fôrvarianten skje langsomt og med omhu. Overgangsperioden bør da helst vare i ca. 7-10 dager for å unngå fordøyelsesproblemer.

Forsiktig med godbitene

Her blir de aller fleste ernæringsfeilene begått! Mange hundeeiere tenker kun på kvaliteten på hundefôret som utgjør hovedmåltidene. Det som ofte blir glemt er at også godbitene som hunden får innimellom kan forårsake problemer i fordøyelsessystemet. Du kan enkelt teste om hunden reagerer på godbitene sine ved å ta en pause fra dem en periode. Dersom hunden ikke har noen problemer med fordøyelsen sin i denne perioden, kan du sakte prøve deg fram med en ny variant. På denne måten kan du enkelt og sikkert finne ut hvilke godbiter hunden tåler og hvilke du bør styre unna.

Orm og fordøyelsen

Neste spørsmål bør stilles til siste ormekur. Når og med hvilket medikament ble hunden behandlet? Noen av de vanlige midlene egner seg kun til å behandle enkelte ormearter, slik at hunden ikke blir fullstendig fri for ormer til tross for ormekuren. Det kan også være at én ormekur ikke var nok dersom hunden hadde spesielt mye orm. I tilfeller der hunden ofte lider av diaré, blir derfor også avføringen undersøkt rutinemessig. Dette gir veterinæren muligheten til å identifisere eventuelle forekomster av orm eller såkalte protozoer (encellede organismer). Disse kan kun behandles med spesielle midler.

Når ingenting hjelper…

Dersom alle «vanlige» årsaker kan utelukkes, men plagene vedvarer eller dukker opp igjen, er det uunngåelig å belyse det nærmere. Det finnes en rekke undersøkelser som kan hjelpe. I og med at mange ulike organer – fra fordøyelsestrakten til skjoldbruskkjertelen – kan være årsaken til plagene, er dette dog en tidskrevende prosess. Til tross for dette må det likevel sies at det nesten alltid finnes en måte å behandle sykdommen og plagene denne medfører, dersom man kjenner årsaken. Og for nesten alle kroniske organsykdommer finnes det spesielle dietter. For råd vedrørende det passende fôret og riktig fôringsmåte kan du kontakte din veterinær.

Et par tips til slutt

  • Dersom hunden tilsynelatende ikke har det bra og har oppkast i tillegg til diaré, bør du oppsøke veterinæren omgående. Ellers kan det veldig fort komme til et stort væsketap, som kan være livstruende.
  • Dersom hunden er glad og fordøyelsesproblemet ikke er graverende, er det ikke nødvendigvis behov for et omgående veterinærbesøk. Vanligvis lar man hunden faste i en dag, slik at magen kan roe seg igjen. Det er dog meget viktig at hunden drikker i løpet av denne fastetiden.
  • Først når avføringen har blitt normal igjen, og diaréen har stoppet, kan man forsiktig gå over til et «vanlig» kosthold igjen.
Våre mest populære artikler
8 min

Løpetid hos tisper

Selv om tispens løpetid er en helt naturlig prosess, sørger tispens merkelige adferd, irritasjonen over flekker på det nye teppet eller engstelsen for en uønsket drektighet for bekymring hos mange hundeeiere. Det du behøver å vite om løpetiden til tispen din og hvordan du og tispen kommer gjennom løpetiden uten stress, får du vite her.

3 min

Hundens sanser

Hundens enestående sanser overrasker oss gang på gang. Deres ferdighet til å orientere seg, kjenne igjen alt og alle bare ved lukten, samt det å kunne høre høye lyder er langt bedre utviklet enn hos oss mennesker.

5 min

Oppblåst mage hos hund

Det er noe som kan observeres hos hunder i alle aldersklasser og hos alle raser: luft i magen og flatulens. Dette er ikke bare belastende for hunden, men kan også oppleves som noe ubehagelig for oss mennesker. Alt du trenger å vite om oppblåst mage hos hund og hva du kan gjøre med det, finner du ut i den følgende artikkelen.