{"url":"https://www.zooplus.no/magasin/hund/hundehelse-hundepleie/kan-hunder-bli-solbrent","title":"Kan hunder bli solbrent?","mag_id":211040,"is_single":true,"cat_name":"Hund","sub_cat_id":4047,"sub_cat_name":"Hundehelse og hundepleie","cat_id":4034}
Solbeskyttelse er viktig for å beskytte hunder mot solbrenthet om sommeren.
Endelig sol og sommer! I finværet er spaserturene med hunden enda mer moro! Likevel er det ikke bare vi mennesker som må beskytte oss mot solen. For våre firbeinte følgesvenner er det nemlig også viktig med solbeskyttelse, ettersom hunder kan bli solbrent de også!
Mange hundeeiere ser fram til Stand-Up-Padling (SUP) eller fjellturer med hunden. Mens menneskene har solkrem, solhatt og solbrille, står mange hunder ubeskyttet i solen. Fremfor alt lys hundehud reagerer svært ømfintlig på UV-stråling.
Farene fra solen
Solstrålene sørger ikke bare for godt humør, men kan også være skadelig: brent hud, tidlig hudaldring og en økt kreftrisiko er konsekvensene. Det gjelder ikke bare oss mennesker, men også mange hunder.
Spesielt utsatt: Hunder som lett blir solbrent
Som hos mennesker gjelder også hos hunden: jo lysere hud og hår, desto raskere blir man solbrent. Hos hunder spiller i tillegg pelslengden en rolle. Jo lengre pels, desto lavere risiko for skader gjennom UV-A og UV-B stråler. Disse rasene kan for eksempel ha en økt tendens til å bli solbrent:
Dalmatiner
Nakenhunder som peruanisk nakenhund
Chihuahua med lys pels
Whippets
Hvite bulldogger
Beagle
I tillegg kan blandingshunder med lys pels og hunderaser med lignende utseende kan være i faresonen.
Andre risikofaktorer
Valper kan også ha en større tendens til å bli solbrent. Utvalgte medikamenter og sykdommer som parasitter og hudsykdommer kan øke faren for at huden blir brent.
Dyreeiere som har en hund med en autoimmun hudsykdom bør rådføre seg med veterinæren angående solbeskyttelse. Dette er uunnværlig dersom hudsykdommen spres raskere på grunn av sollys, noe som kan være tilfeller ved for eksempel pemfigus eller bestemte lupus-former.
Kan hunder bli solbrent? Slik ser du om hunden er solbrent
Symptomene som tyder på at hunden er solbrent likner på de som vi mennesker også får: rød hud grunnet en akutt betennelse. Det kan deretter oppstå flass og kløe. Smerter så vel som blemmer er mer sjelden hos hunden.
Pass spesielt på følgende hudpartier, da disse reagerer mest ømfintlig på sol:
Munn og nese, altså området omkring snuten
Ører, spesielt innsiden av ørene og ørespissene
Toppen av hodet
Magen dersom hunden gjerne ligger på ryggen
Soleksponert hud kan ha tendens til å utvikle svulster, altså forårsake hudkreft. Dersom hunden blir solbrent kan det altså – som hos mennesker eller hos katter – ha alvorlige langtidsfølger for helsen.
Solbeskyttelse for hunder
Hunder som lett blir solbrent, bør alltid ha tilgang til en skyggeplass om sommeren. Pass på at den firbeinte ikke er eksponert for solen i lengre tid, og unngå den stekende middagssolen mellom kl. 11.00 og 16.00. Legg lengre spaserturer til morgen- og kveldstiden når solstrålene er mindre intensive.
Likevel: å holde hunden i skyggen hele sommeren er ingen løsning. Har du en hund med sensitiv hud bør du ikke bare sørge for at du selv, men også for at hunden har tilstrekkelig med solbeskyttelse.
De sensitive ørepartiene med lite hår kan du smøre inn med en høyverdig solkrem med solfaktor 30. Vær obs på at kremen er uten parfyme, farge- og konserveringsmidler for å unngå allergiske reaksjoner!
Det finnes solkrem som er spesielt tilpasset hunder. Den ømfintlige hundenesen skal ikke smøres – her nytter det dessverre kun å unngå solen.
Hva gjør jeg om hunden er solbrent?
Det første steget er selvsagt å gå ut av solen! I skyggen kan kjølende omslag eller spesielle salver for dyr som beroliger huden hjelpe. Slike salver bør kun brukes i samråd med veterinæren.
Ved store forbrenninger på grunn av UV-stråler kan for eksempel en kortisonbehandling hjelpe med å redusere en betennelse. Dersom det er nødvendig kan veterinæren skrive ut resept på egnede smertestillende medisiner.
Selv om tispens løpetid er en helt naturlig prosess, sørger tispens merkelige adferd, irritasjonen over flekker på det nye teppet eller engstelsen for en uønsket drektighet for bekymring hos mange hundeeiere. Det du behøver å vite om løpetiden til tispen din og hvordan du og tispen kommer gjennom løpetiden uten stress, får du vite her.
Hundens enestående sanser overrasker oss gang på gang. Deres ferdighet til å orientere seg, kjenne igjen alt og alle bare ved lukten, samt det å kunne høre høye lyder er langt bedre utviklet enn hos oss mennesker.
Det er noe som kan observeres hos hunder i alle aldersklasser og hos alle raser: luft i magen og flatulens. Dette er ikke bare belastende for hunden, men kan også oppleves som noe ubehagelig for oss mennesker. Alt du trenger å vite om oppblåst mage hos hund og hva du kan gjøre med det, finner du ut i den følgende artikkelen.