{"url":"https://www.zooplus.no/magasin/hund/hundehelse-hundepleie/kennelhoste-hos-hund","title":"Kennelhoste hos hund","mag_id":229287,"is_single":true,"cat_name":"Hund","sub_cat_id":4047,"sub_cat_name":"Hundehelse og hundepleie","cat_id":4034}
Hoster din firbente venn ofte og er han slapp? Da bør du tenke på kennelhoste (infeksiøs trakeobronkitt). Hva denne sykdommen betyr og hvordan du kan beskytte hunden din mot den, får du vite i artikkelen nedenfor:
Prognosen ved kennelhoste er avhengig av hvilke patogener som er involvert i sykdommen og i hvilken grad hunden din er medtatt på grunn av miljøpåvirkninger. I de fleste tilfellene forbedres derimot symptomatikken i løpet av få uker.
Dersom hunden din allerede er svekket på grunn av andre grunnlidelser, kan den utvikle alvorlige komplikasjoner (f.eks. lungebetennelse) og dø av følgene.
Overlever hunden din kennelhosten, kan den dessverre få den samme sykdommen igjen. Dette fordi hunden ikke opparbeider langvarig immunitet.
Symptomer: Hva er tegnene på kennelhoste?
Forløpet til kennelhoste er for det meste mildt eller latent. Dette betyr at patogenene gjemmer seg i lengre tid i organismen uten å forårsake sykdomstegn (symptomer). I denne latensfasen er din firbente venn likevel i høy grad smittende for andre hunder.
Tiden fra infeksjonen til de første symptomene opptrer (inkubasjonstid) er omtrent tre til ti dager avhengig av patogenspekteret. Kjennetegnene til infeksiøs trakeobronkitt er kraftige forkjølelsessymptomer – inkludert anfall av tørr hoste.
Mange beskriver denne hosten som «bjeffende hoste». Den opptrer under belastning, men også spontant. Spesielt ofte hoster de syke hundene når halsbåndet trykker på strupehodet. Eventuelt kan du også observere en kvelningshoste hos yndlingen din.
Avhengig av hvilke patogener som er involvert i sykdommen, kan hunden din ha flere symptomer. Dette er:
redusert allmenntilstand og feber
hvis bakterielle patogener er involvert: betennelse av mandler (tonsillitis), hals, luftrør og lunge med oftest purulent nesesekret
hvis canine herpesvirus 1 (CaHV 1) er involvert: symptomer som ligner en mage-tarm-infeksjon, som for eksempel oppkast, diaréog magesmerter
Diagnose: Hvordan påvises kennelhoste hos hunden?
Har du en mistanke om at hunden din eventuelt lider av kennelhoste bør du oppsøke veterinæren din omgående. Etter at du har blitt spurt og hunden din har blitt undersøkt, gjennomfører veterinæren en spesiell undersøkelse av luftveiene.
Under undersøkelsen legger veterinæren spesielt vekt på mulige antydninger til kennelhoste, som for eksempel nese- og øyeutflod eller hoste. Ved hjelp av et stetoskop lytter veterinæren på luftrøret og lungene.
For å kunne påvise en akutt infeksjon på grunn av virus eller bakterier, tar veterinæren en prøve av halsen og nesen med en steril bomullspinne. Laboratoriet påviser patogenene ved hjelp av en direkte verifikasjonsprosedyre ved dyrkning eller polymerasekjedereaksjon (PCR-test).
For å kartlegge en latent infeksjon trenger laboratoriet i tillegg en blodprøve. Laboratoriet undersøker denne blodprøven for antistoffer (beskyttende proteiner).
Terapi: Hvordan behandles kennelhoste?
For å kunne bekjempe involverte bakterier, vil veterinæren gi hunden din antibiotika (f.eks. doxycycline). For å unngå farlige resistenser gjennomfører veterinæren en resistenstest (antibiogram) i forkant av behandlingen.
I tillegg til den målrettede antibiotiske behandlingen behandler veterinæren din firbente venn også symptomatisk. Veterinæren skriver ut resept for hostelindrende og febernedsettende medisiner. Hvis hunden din har øyeutflod, hjelper en øyesalve.
Under hele behandlingen kontrollerer veterinæren regelmessig kroppstemperaturen til hunden din. Dette er viktig for å kunne bedømme om behandlingen er vellykket.
For å avlaste immunsystemet bør du også eliminere feil i hundeholdet og hygienen. I tillegg bør du avlyse hundesport og andre sammenkomster der andre hunder er tilstede. Dermed unngår du å smitte andre hunder og forebygger stress.
Årsaker: Hva utløser kennelhoste hos hund?
Spesialister betegner kennelhoste som er utløst av forskjellige virus og bakterier (engelsk: Kennel Cough) også som infeksiøs trakeobronkitt-kompleks eller som hundeinfluensa.
Luftveissykdommen forekommer over hele verden hos hunder, ulver, rever og vaskebjørner. Dyr som allerede er svekket (f.eks. valper, seniorer eller syke hunder) er spesielt berørt.
Hva er patogenene?
Hovedpatogenet ved kennelhoste er hundens parainfluensaviruset (CPiV 2) samt bakterien bordetella bronchiseptica. Men det kan også være involvert andre patogener i sykdommen:
Blant de virale patogene finner vi:
hundens parainfluensavirus (CPiV 2),
hundens adenovirus 2 (CAdV 2),
hundens herpesvirus 1 (CaHV 1),
influensa-A-virus,
valpesykevirus (CDV),
reovirus,
hundens respiratoriske coronavirus (CrCoV).
Blant de bakterielle patogenene finner vi:
bordetella bronchiseptica
sjeldent: mykoplasmer, klebsiella, pseudomonader
Overføring: Hvordan smittes hunder med kennelhoste?
Hvis hunden din får i seg virus via dråpeinfeksjon eller kontakt med kontaminerte gjenstander (f.eks. hundeleker eller vannskål), kommer disse inn i slimhinnene i de øvre luftveiene. Der formerer de seg lokalt, spesielt i lymfeknutene.
Via lymfen kommer patogener deretter inn i blodomløpet som gjør at de i løpet av veldig kort tid kommer inn i forskjellige organer. Der skader de vevet og øker risikoen for bakterielle sekundærinfeksjoner. Dette kompliserer på den annen side sykdomsforløpet.
Infeksiøs trakeobronkitt er en faktorsykdom
Den respiratoriske sykdommen heter ikke uten grunn «kennelhoste». Den forekommer helt typisk i gruppehold av dyr (f.eks. i kenneler, dyrehjem, dyreklinikker eller hundeutstillinger).
En infeksjon alene fører derimot ikke til et utbrudd av kennelhoste fordi det er flere faktorer som spiller en rolle. Til dette hører for eksempel fysikalske faktorer som for eksempel temperaturen eller luftfuktigheten. En manglende hygiene eller mye stress – for eksempel på grunn av lange transporter – øker sykdomsrisikoen ytterligere.
Forebygging: Slik beskytter du hunden din
Siden kennelhosten er en multifaktoriell sykdom, skjer profylaksen på forskjellige nivåer. Det er absolutt nødvendig å forbedre feil i hundeholdet og stressfaktorene.
Rengjør og desinfiser i tillegg fôringsplassen og lekene til hunden din regelmessig og unngå høy fuktighet og kulde.
Du kan også sørge for å vaksinere hunden din mot infeksiøs trakeobronkitt. Det finnes to forskjellige vaksiner:
For å kunne bygge opp en tilstrekkelig immunitet gir veterinæren hunden din den første injeksjonen fra den 8. uken. Flere injeksjoner følger etter fire uker og annet hvert år.
Franziska G., Veterinarian
Jeg ble utdannet til veterinær ved Justus-Liebig-Universitetet Gießen og har hatt mulighet til å samle verdifull erfaring på ulike medisinske fagområder som omfatter både små, store og eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og mattrygghet. Siden det har jeg ikke bare jobbet som veterinærmedisinsk forfatter, men også med min vitenskapelige avhandling. Målet mitt er å beskytte dyr bedre mot sykdomsfremkallende bakterielle patogener i framtiden. I tillegg til min veterinærmedisinske kunnskap deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeeier og kan gjennom det også lettere forstå og oppklare frykter og problemer samt andre viktige spørsmål omkring dyrehelsen.
Selv om tispens løpetid er en helt naturlig prosess, sørger tispens merkelige adferd, irritasjonen over flekker på det nye teppet eller engstelsen for en uønsket drektighet for bekymring hos mange hundeeiere. Det du behøver å vite om løpetiden til tispen din og hvordan du og tispen kommer gjennom løpetiden uten stress, får du vite her.
Hundens enestående sanser overrasker oss gang på gang. Deres ferdighet til å orientere seg, kjenne igjen alt og alle bare ved lukten, samt det å kunne høre høye lyder er langt bedre utviklet enn hos oss mennesker.
Det er noe som kan observeres hos hunder i alle aldersklasser og hos alle raser: luft i magen og flatulens. Dette er ikke bare belastende for hunden, men kan også oppleves som noe ubehagelig for oss mennesker. Alt du trenger å vite om oppblåst mage hos hund og hva du kan gjøre med det, finner du ut i den følgende artikkelen.