{"url":"https://www.zooplus.no/magasin/hund/hundehelse-hundepleie/overvekt-hos-hund","title":"Overvekt hos hund - Årsaker og konsekvenser","mag_id":201358,"is_single":true,"cat_name":"Hund","sub_cat_id":4047,"sub_cat_name":"Hundehelse og hundepleie","cat_id":4034}
Overvekt hos hunder ansees som sykdom og kan medføre seriøse helseproblemer.
Overvekt og fedme (adipositas) er et betydelig helseproblem for våre hunder. Ikke bare blir livskvaliteten og forventet levealder tydelig påvirket, men det høyner også risikoen for sykdommer som hjerteproblemer, diabetes eller leddsmerter. Hvordan du finner ut av om hunden din er overvektig, får du vite mer om i denne artikkelen.
For det meste orienterer man seg mot rasestandarden i dette spørsmålet. Dette er dog ikke alltid like lett hos blandingsraser. Hos disse kan det hjelpe å bruke kroppsvekten på enden av første leveår som grunnlag.
Ligger kroppsvekten 5-20 prosent over idealvekten snakker man om overvekt. Adipositas eller fedme er noe hunden lider av dersom overvekten er på mer enn 20 prosent over normalvekten.
Hvordan vet jeg om hunden veier for mye?
For det første kan du veie hunden regelmessig. Om vekten viser høyere vekt hver gang, er det svært sannsynlig at hunden din sakte men sikkert blir tykkere. Et unntak her er unge hunder i vekst.
Den mest brukte – og mest objektive – metoden for å vurdere hundens vekt, er vurderingen av ernæringstilstanden ved hjelp av Body Condition Score (BCS, kroppskondisjonsindeks). BCS er basert på en visuell bedømming og palpering av kroppsfettet på brystkassen, midjen og virvelsøylen. På grunnlag av observasjonene blir hunden klassifisert i en av ni BCS-klasser.
Generelt gjelder en hund som for tykk når ribbeina ikke lenger kan kjennes og midjen ikke er synlig. I tillegg skal den nedre magelinjen, sett fra siden, være stigende fra ribbene til hoftene og ikke (nesten) parallelt til bakken. Fettpolstrer på halens begynnelse er et annet tegn til at hunden er overvektig.
Hva er de vanligste årsakene til overvekt hos hund?
Ofte starter veien til senere overvekt allerede i valpealderen. Med en for energirik ernæring danner det seg et større antall fettceller enn hos normalt ernærte valper. Dette antallet lar seg ikke endre senere, slik at det er en høyere overvektrisiko i voksen alder.
Men naturligvis er dette ikke den eneste årsaken til overvekt hos hund.
Forhøyet energitilførsel
Den vanligste årsaken for vektøkning er et for høyt energiinntak. Dette energioverskuddet kan kun i begrenset omfang kompenseres med bevegelse, da hunden bare bruker rundt ti prosent av den daglige energien på bevegelse.
Mulige årsaker for energioverskuddet er ofte en for stor fôrmengde, en ad libitum-fôring (uinnskrenket tilgang til fôr) eller av og til en for høy energitetthet i fôret (for mange kalorier beregnet per porsjon).
Dessverre glemmer mange hundeeiere også at godbiter har mange kalorier. Disse må derfor tas hensyn til når hundens totale dagsrasjon beregnes. Den godt mente tyggepinnen på kvelden kan over tid føre til en overvektig hund.
Hundeeiere må samtidig også ta høyde for hundens størrelse: Hos en 25 kg tung hund dekker et tørket svineøre for eksempel 20% av det daglige energibehovet. For en hund på kun 10kg betyr samme øre 40% av det totale kaloribehovet om dagen.
Svært fettrik mat, og spesielt mat som hunden får rett fra bordet, fører likeså til vektøkning på lang sikt. Fett inneholder mer enn dobbelt så mye energi som proteiner eller karbohydrater. Dette fører raskt til at hunden blir overvektig.
Ved siden av en for høy energitilførsel er det også andre grunner til hvorfor en hund trenger mindre energi enn andre hunder av samme alder og rase.
En kastrert hund har en tendens til økt appetitt, en lavere fysisk aktivitet og en endring av kroppsfettandelen/ kroppssammensetning. Derigjennom reduseres energibehovet hos hunden etter kastrering med tretti prosent. Om fôrmengden ikke reduseres, har kastrerte hunder en dobbelt så høy risiko for å bli overvektig.
Utover det er det flere hunderaser som har større sannsynlighet for å legge på seg om de fôres med samme energimengde som andre raser. Labrador Retriever og Engelsk Cocker Spaniel har en genetisk disposisjon for en høyere kroppsfettandel. Da fett bruker mindre energi enn muskler, må disse rasene fôres med mindre kalorier.
En hund med lang pels fryser ikke like lett som en hund med veldig kort pels og ingen underpels. Hunder med lang pels har derfor et like lavt energibehov som en hund som lever i varme omgivelser. I tillegg må man ta høyde for hundens daglige aktivitetsnivå, hundens alder og dens individuelle personlighet (vilter vs. lat) når man bestemmer energibehovet.
Overvekt hos hund: Sykdommer som årsak
Ved siden av alle årsaker som hundeeieren eller miljøet har innflytelse på, kan også sykdom være grunnen til at hunden er overvektig. Derfor bør du først konsultere en veterinær for å avklare om det foreligger en sykdom som kan være årsaken.
En underfunksjon i skjoldbruskkjertelen (Hypotyreose) fører til at det produseres for lite stoffskiftehormon. Disse er ansvarlig for cellefunksjonen og derved for stoffskiftet hos hunden. På grunn av mangelen på hormoner kan det skje at cellene jobber for langsomt og at de ikke bruker like mye energi. I tillegg blir syke hunder ofte trege og beveger seg betydelig mindre. Ved uforandret fôrmengde vil hunden legge på seg.
En sykdom hvor hunden ofte ser tykk ut er Cushings syndrom (Morbus Cushing, hyperadrenokortisisme), en sykdom i binyrebarken. Her produserer binyrene varig for mye kortisol. Dette fører til en økt appetitt, samtidig som hunden blir treg og lite lysten på bevegelse. Disse to symptomene fører til sykdomsbetinget fettlagring, spesiellt i bukområdet. Den har en tykk, hengende buk, mens resten av kroppen ofte ser slank ut.
Ved siden av de hormonelle sykdommene er det også andre sykdommer som kan føre til en vektøkning som følge av at hunden ikke kan bevege seg tilstrekkelig. Dessverre fremmes disse sykdommene ytterligere av overvekt, noe som gjør at hunden befinner seg i en ond sirkel. Hjerte- og sirkulasjonsproblemer, samt sykdommer i luftveiene kan føre til trøtthet og lavere ytelse.
Sliter hunden allerede med slitasjegikt og/ eller leddgikt vil den ofte unngå å bevege seg på grunn av smerter. Dyr med giktproblemer kan ha problemer med å reise seg, eller må «gå seg inn» etter å ha hvilt seg i liggende stilling.
Legemidler
For mange sykdommer er det nødvendig med medikamenter som kan føre til en økt appetitt og derved sekundært til overvekt. I første linje gjelder dette antiepileptika og glukokortioder.
Konsekvenser av overvekt
Overvekt er frem for alt å vurdere som en sykdom som tvangsmessig fører med seg andre sykdommer. Overvektige hunder lever i gjennomsnitt inntil to år mindre enn hunder av samme rase med normal vekt på grunn av følgeskadene og -sykdommene.
Bevegelsesapparatet
Ledd- og bevegelsesforstyrrelser
Overvekt hos hunder fører, uansett alder, til problemer med bevegelsesapparatet. Hos unge hunder i vekst kan overvekt og et vedvarende energioverskudd føre til irreparable ortopediske skader.
Hos voksne hunder som er overvektig, fører den høyere vekten til en økt belastning på ledd og bånd. De mulige følgene er slitasjegikt og leddgikt, skiveutglidning eller skader på ryggvirvelen og skader på korsbåndet.
Er hunden overvektig produserer kroppen dens dessuten flere betennelsesmediatorer som igjen kan fremme slitasjegikt. Følgen av slike leddsmerter er en redusert bevegelsesfryd, og derved et lavere energiforbruk som igjen resulterer i vektøkning.
Luftveiene
Problemer med lungene
Den større kroppsmassen hos overvektige hunder fører til et økt behov for oksygen/surstoff. Dessuten kommer det til fettlagring i brystområdet. Det trangere rommet for å puste og det økte oksygenbehovet gir pusteproblemer og tungpustethet. Hunden får en dårligere utholdenhet og blir raskere sliten.
Hunden vil heller ikke bevege seg like gjerne og vil også her legge på seg som et resultat av det reduserte energiforbruket.
Sirkulasjon
Hjerte- og sirkulasjonsproblemer
Overvekt hos hunder har delvis skylden for utviklingen eller progresjonen av hjertesykdommer. Også høyt blodtrykk hører til de negative virkningene. Om hunden dog klarer å gå ned i vekt, kan enkelte av disse innskrenkningene reduseres igjen.
Hos en overvektig hund blir den overflødige energien lagret som fett i hele kroppen. Dette fettet blir lagret infiltrerende (trenger seg inn i vev) i organer som hjertet eller leveren. Problemet: Hjertet blir innskrenket i funksjonsevnen. I tillegg må det også forsørge en større kroppsmasse med blod og jobbe mot et høyere trykk i blodkarene. Dette kan alt føre til skader på hjertet eller hjertesvikt.
Blodsukker
Diabetes mellitus
Fedme kan føre til utviklingen av diabetes mellitus. Det er en type II diabetes ved en insulinresistans. Kroppen produserer nok insulin, men denne har ingen virkning mer på stoffskiftet.
Diabetiske hunder har ofte en utpreget matlyst, samtidig som de er trøtte og trege. Dette fremmer videre vektøkning. Ved hjelp av en streng diett og vektreduksjon kan type II diabetes forbedres eller forsvinne helt.
Narkose og operasjonsrisiko
Høyere forbruk av narkosemedikamenter og dårligere sårheling
Fettvev lagrer narkosemidler og gjør det nødvendig med en større dose av medikamentet. Samtidig er nedbrytingen av medikamentene i leveren og utskillelsen gjennom nyrene innskrenket. Sammen med den ofte påvirkede lungefunksjonen og hjerteproblemer gjelder en overvektig hund derved som risikopasient.
Den reduserte blodsirkulasjonen i hele kroppsvevet høyner i tillegg risikoen for sårinfeksjoner og forstyrrelser i sårhelingen etter operasjoner.
Ytterligere konsekvenser
Infeksjoner og andre vansker
En overvektig hund har et redusert immunforsvar og er derfor mer utsatt for infeksjoner og andre sykdommer.
En for høy kroppsvekt har i tillegg innflytelse på forplantningsevnen. En drektighet hos en overvektig tispe innebærer en større risiko og ettersom fettavlagringene fører til en trangere fødselskanal, blir også selve fødselen vanskeligere.
Fettavlagringer i leveren kan resultere i en “fettlever” og derved føre til innskrenket leverfunksjon. Dessuten er en overvektig hund ofte mer ømfintlig for hete, mer irritabel og mindre bevegelig.
Tips: Har du funnet ut at din hund er overvektig? Les mer om de mulige tiltakene og det riktige fôret for hunder som sliter med overvekt i vår magasinartikkel: riktig ernæring for overvektige hunder.
Dr Cornelia Kolo, Veterinarian
I løpet av veterinærstudiene og doktorgraden min på veterinærinstituttet ved Ludwig-Maximilian-Universitetet i München fikk jeg mange verdifulle innsyn i diverse veterinærmedisinske områder. Siden 2011 har jeg vært praktiserende veterinær og har behandlet en variert pasientgruppe av dyr og deres sykdommer. Min lidenskap er å hjelpe pasientene på best mulig måte og sikre deres velvære. Jeg liker også å dele min kunnskap som veterinær, langtids-hundeeier og hunde-atlet ved å være forfatter.
Selv om tispens løpetid er en helt naturlig prosess, sørger tispens merkelige adferd, irritasjonen over flekker på det nye teppet eller engstelsen for en uønsket drektighet for bekymring hos mange hundeeiere. Det du behøver å vite om løpetiden til tispen din og hvordan du og tispen kommer gjennom løpetiden uten stress, får du vite her.
Hundens enestående sanser overrasker oss gang på gang. Deres ferdighet til å orientere seg, kjenne igjen alt og alle bare ved lukten, samt det å kunne høre høye lyder er langt bedre utviklet enn hos oss mennesker.
Det er noe som kan observeres hos hunder i alle aldersklasser og hos alle raser: luft i magen og flatulens. Dette er ikke bare belastende for hunden, men kan også oppleves som noe ubehagelig for oss mennesker. Alt du trenger å vite om oppblåst mage hos hund og hva du kan gjøre med det, finner du ut i den følgende artikkelen.