{"url":"https://www.zooplus.no/magasin/hund/hundehold/ikke-gi-hund-i-julegave","title":"6 grunner til å ikke gi en hund i julegave","mag_id":184097,"is_single":true,"cat_name":"Hund","sub_cat_id":4046,"sub_cat_name":"Hundehold","cat_id":4034}
Mange barn har et sterkt ønske om få seg en dyrevenn. På enkelte ønskelister som barna sender til julenissen kan man derfor ofte finne ordene «jeg ønsker meg en hund». En valp til jul? Så koselig som det høres ut, det er ingen god ide! For øvrig heller ikke som gave for noen voksne. I denne artikkelen finner du seks grunner for å ikke gi en hund i julegave.
Seks grunner – derfor er en hund ingen god julegave
Dyrehjem formidler ingen hunder som julegave
Erfaring gjør klokere: mange dyrehjem stopper med å formidle dyr fra midten av desember. Årsaken til dette er at mange av de som adopterer et dyr i denne perioden gir de bort i gave til andre. I januar blir ofte en stor del av disse dyrene sendt tilbake til dyrehjemmet. For mye jobb, for mye bråk, for dyrt – dette er ofte begrunnelser som gir anledning til å tro at mange ikke gjorde seg opp nok tanker før de ga kjæledyret i gave.
Ingen god ide: en hund som overraskelse til jul
Ingen pakker en valp inn i gavepapir. Likevel er fristelsen stor å presentere det lille nurket under juletreet. Med en effektfull overraskelse bør det nye familiemedlemmet dog ikke ha noe til felles! Alle i familien bør forberede seg godt på at en hund flytter inn. Dette inkluderer også at barn blir kjent med klare regler for omgangen med Fido. Det første møtet mellom hunden og sin nye familie bør skje i rolige omgivelser uten store showeffekter.
Velg heller hunden selv
Ikke bare barn ønsker seg kjæledyr – også mange voksne er lykkeligere med en hund ved sin side. Du kjenner noen som kanskje vil glede seg over en ny hund? For eksempel tante Astrid: hennes gamle dachshund døde i en høy alder for noen uker siden. En ny firbent venn vil sikkert være til stor glede! Så drar man da av gårde til oppdretteren med en gang? Det er ingen god ide! Selv de største hundeentusiastene bør bestemme selv om de ønsker å ta over ansvaret for en firbent følgesvenn. Hva om tante Astrid heller planlegger å reise eller å få seg to katter istedenfor? Og selv om du vet at hun ønsker seg en ny hund: Astrid, i likhet med enhver annen hundevenn, bør velge selv hvilken hund og hundepersonlighet som passer best til henne.
Der er ikke mulig å gi ansvar i gave
Gir du bort et dyr i gave, er det mye ansvar som følger med. Hvem går tur med hunden i allslags vind og vær? Hvem tar ansvar for den tidskrevende oppdagelsen? Hva skjer når hunden er syk? Disse og mange andre spørsmål gjelder det å få avklart, og de lar seg ikke forene med det å gi en hund i julegave.
Om foreldre for eksempel kun kjøper en hund for barnets skyld, er det heller ingen god løsning. De voksne har fullt ansvar for det firbente familiemedlemmet. Derfor bør de selv også ha et ønske om å eie en hund, samt være glad i å trene, oppdra og sysselsette hunden. Før avgjørelsen for eller mot en hund tas, bør følgende spørsmål avklares:
Er alle i familien enig i at en hund flytter inn?
Hvordan planlegger dere ferien med en hund?
Har dere flere timer om dagen til rådighet for å tilbringe tid med hunden?
Tillater den økonomiske situasjonen deres at en hund flytter inn? Dette omfatter både løpende kostnader og uventede utgifter for veterinærbesøk.
Kommer dere til å fjerne hår og skitt fra den nye beboeren uten om og men?
Foreligger det allergier mot dyrehår eller liknende i familien?
Har dere nok tålmodighet for en utfordrende oppdragelse?
Alle disse spørsmålene bør besvares før en hund kan flytte inn.
En hund er et familiemedlem
Å gi bort en hund på lik linje som en livløs gjenstand formidler verdier som ikke passer til dyrevenner. Tross alt er hunden ideelt sett et nytt, verdsatt familiemedlem og ikke en gjenstand som flyttes fra A til B. Ønsker barnet ditt seg en hund til jul, kan du på forhånd forklare hvorfor dyr ikke er egnet som en gave.
For mye liv og røre til jul
Familieselskap og slektningsbesøk. Et juletre med mange glitrende julekuler og pynt. Julemat og spente barn som venter på julenissen. Slik eller i lignende stil ser det ofte ut hos mange familier i julen. Som oftest er juletiden ikke akkurat en rolig periode for de fleste. Tenk derfor på hva som venter en liten valp eller voksen hund til jul hjemme hos deg. Innflyttingen og tilvenningen til det nye hjemmet bør skje i all ro. Derfor er juletiden ikke et veldig bra tidspunkt for å la en hund flytte inn.
Mange har fri i romjulen og bruker derfor gjerne denne tiden på å ønske en ny hund velkommen i hjemmet sitt. Det er ingenting som står imot dette. For eksempel når valpen akkurat er i riktig alder til å flytte hjem til sin nye familie til jul. Eller omplasseringshunder hvor du kan bruke ekstra god tid på å trene og venne den til de nye omgivelsene, før dere drar på kontoret i lag etter jul.
Dersom dette er planen, bør du være hjemme over julen, samt unngå å arrangere større selskap. Ofte er den 27. desember derfor bedre egnet enn den 24.
Men også her gjelder det at hunden aldri skal være en spontan gave. Vær i tillegg oppmerksom på at hunden, og spesielt valper, ikke spiser på julepynten.
Julegaver: hvilke dyrerelaterte alternativ finnes det?
Bøker eller gavekort
Barnet ditt ønsker seg ikke noe annet like mye som en hund og du kan også se for deg et nytt familiemedlem på fire poter? Du har allerede på forhånd gjort deg opp tanker om det økonomiske ansvaret, tidsbruken og kravene en hund stiller, og er sikker på at du kan by den et godt hjem?
Supert! Da kan du for eksempel gi barnet ditt en barnevennlig bok om hvordan man omgås med en hund. Slik gir du bort forhåndsglede, samtidig som barnet kan forberede seg på den spennende tiden som er i vente når hunden flytter inn.
Gaven er ment til en person som helt klart ønsker seg en hund? Ikke noe problem! Her kan du gjøre vedrørende veldig glad ved å lage en startpakke med interessante bøker om temaet og et gavekort for det grunnleggende utstyret til den nye følgesvennen.
Andre alternativ
Hvis det er uklart om en hund kan flytte inn eller ikke, bør du velge en annen gave. Et kosedyr i hundeform passer ofte kun som gave for de aller minste.
Kanskje det dukker opp andre løsninger i tillegg: har du et dyrehjem i nærheten kan du høre om de har barne- eller ungdomsgrupper som engasjerer seg for dyr i nød. Her kan barnet ditt eventuelt også hjelpe dyr som trenger det.
Hvis vi elsker noen, er vi selvsagt interessert i å vite om den andre parten føler det samme ovenfor oss. Mange ønsker å kunne lese tegnene som viser at de har en helt spesiell plass i hjertet til den firbente yndlingen sin. En hund har sin egen måte å uttrykke kjærligheten sin på, og kan heller ikke si «jeg elsker deg» ved å bruke ord. Hunder finner andre elskverdige veier for å vise at de er glad i oss. Det er enklere enn en tror å kjenne igjen disse tegnene – for ferdigheten til å forstå hundespråket slumrer i oss alle.
Hvordan ser jeg at hunden min har det bra? Hvordan vet jeg at den har et godt liv og at jeg gjør alt riktig? Hva kjennetegner en lykkelig hund? Dette er spørsmål som mange hundeeiere ofte stiller seg.
Et hundeår er syv menneskeår: denne tommelfingerregelen har manifestert seg i mange hoder i løpet av de siste årene. Fullt så enkelt er det dog ikke, og vitenskapen har nå kommet med nye funn.