{"url":"https://www.zooplus.no/magasin/hund/hundehold/jul-med-hund","title":"Jul med hund – tips for en fin julefeiring","mag_id":68887,"is_single":true,"cat_name":"Hund","sub_cat_id":4046,"sub_cat_name":"Hundehold","cat_id":4034}
Glasskår fra ødelagte julekuler, en brennende adventsstake, et juletre som faller overende og mektig julemiddag som ligger tungt i magen: spesielt for de firbente samboerne våre kan juletiden ofte skjule en rekke farekilder. I denne artikkelen kan du leser mer om hvor det finnes eventuelle farer, hvordan du kan forebygge dem, og hva du bør gjøre når uhellet først er ute.
I boligen sprer lukten av granbar og kanel seg, pepperkakene steker i ovnen, julestjernen henger i vinduet og det vakre juletreet lyser opp i lag med stemningsfulle levende lys. Julen er en helt spesiell tid på året. For hundene kan den samtidig også være utfordrende. Når matmor og matfar løper fram og tilbake for å pynte, vaske, pakke inn gaver eller stelle i stand julemiddagen, og barna gleder seg stort over overraskelsen bak dagens luke i adventskalenderen, får hunden ofte lite oppmerksomhet. Den uvanlige uroen og endringene i hundens daglige rutine fører dog til at hunden blir stresset. Samtidig tilkommer en rekke uvante farer som ligger på lur i hundens ellers kjente omgivelser.
Jul med hund: fem farekilder for hunden i juletiden
1. Levende lys
Hva er vel en adventsstake uten levende lys? I den mørke årstiden er det varme lyset fra stearinlys rett og slett en del av hyggefølelsen. Selv om de fleste hundene automatisk holder en ganske stor avstand til levende lys, bør de aldri plasseres innenfor hundens rekkevidde. Risikoen for at hunden ved et uhell velter lyset når den leker eller kommer borti det med sin logrende hale, og ved det kanskje starter en brann, er for stor.
Begrens risikoen
Dersom du ikke vil gi avkall på levende lys i juletiden, bør du plassere de på et sted der hunden ikke kommer til. Unngå levende lys på tv-benken, stuebordet eller på juletreet. I tillegg bør lysende aldri brenne når hunden er uten tilsyn i samme rom. Hvis disse tiltakene ikke er nok, kan du selvsagt også bruke LED-lys istedenfor. Disse vil ikke forårsake forbrenninger og det drypper heller ikke varm voks fra dem.
Hvis det likevel hender noe
Dersom hunden, til tross for de forebyggende tiltakene, skulle være så uheldig å brenne seg på et lys, bør forbrenningen kjøles med lunkent vann (det skal ikke være iskaldt!). Unngå bruken av brannsalver eller sårpudder hos hunden.
Ofte vil hele omfanget av forbrenningene først vises mye senere, når for eksempel vevet fra et større hudparti dør som følge av skadene. Av denne grunn bør selv små forbrenninger alltid sjekkes av en dyrlege. Vær forberedt på eventuelle nødsituasjoner ved å ha telefonnummeret til veterinæren eller dyrlegevakta tilgjengelig.
2. Farer under juletreet
Så fint som et pyntet juletre kan være – for hunden innebærer det en rekke risikofaktorer. Spesielt unge og nysgjerrige hunder, som gjerne ønsker å utforske det merkelige treet som plutselig har flyttet inn i stuen, samler ofte smertefulle erfaringer med lys, glasskuler og annen juletrepynt. Glasskår fra julekuler som har falt ned fra treet utgjør en spesielt stor fare for de for de firbente samboerne våre. Kuttskader på potene eller til og med i munnregionen er ikke bare svært smertefulle, men sårene kan samtidig også bli betent.
Juletrelys og andre farekilder
Elektriske juletrelys med ledning kan også utgjøre en potensiell risiko når man feirer jul med hund. Ut av nysgjerrighet eller kjedsomhet kan det hende at hunden tar ledningen i munnen og ved det får et elektrisk støt, som i visse tilfeller til og med kan være livsfarlig.
Utover det bør du også vie juletrefoten litt ekstra oppmerksomhet. Denne må sikre at treet står stødig til enhver tid, selv om hunden snuser på eller streifer det med halen sin. Dersom det befinner seg vann i juletrefoten, bør du passe på at dette er utilgjengelig for hunden. Treet kan gi fra seg stoffer til vannet som kan være farlige for hunden.
Se også til at hunden ikke svelger girlander eller glitterlenker som henger på treet – disse kan føre til alvorlige tarmproblemer hos hunden.
Om det oppstår en kuttskade
Lyden av at en julekule knuses eller at til og med hele treet velter, kan sørge for at vi mennesker blir ordentlig skremt. Behold likevel roen og sørg for at hunden er i sikkerhet før du går i gang med å rydde opp glasskår og lignende.
Dersom hunden allerede har skadet seg på en av de knuste julekulene, er det første du bør gjøre å roe ned hunden (og om nødvendig feste hunden i bånd eller bruke en munnkurv for å forhindre ukontrollerte reaksjoner).
I neste omgang bør du stoppe blødningen (f.eks. med en trykkbandasje), rense såret med rent, klart vann og, om nødvendig, klippe tilbake pelsen litt. Bruk et desinfeksjonsspray til å rense såret. Dersom det sitter fast et glasskår i såret, kan du prøve å fjerne det forsiktig med en pinsett.
Når må jeg dra til dyrlegen?
Etter at du har bandasjert såret på poten, bør dere om mulig ta turen til veterinæren så snart det lar seg gjøre. Selv ved små kuttskader er infeksjonsrisikoen på potene svært høy.
Når hunden har gapende, sterkt blødende sår, gjelder det å være kjapp. Også andre ulykker med juletreet, som svelging av julepynt, elektriske støt eller drikking av juletrevannet, bør alltid undersøkes av en veterinær. I og med at de fleste dyreklinikkene holder stengt på helligdagene, anbefales det å alltid ha telefonnummeret til dyrlegevakta parat.
3. Jul med hund – potene unna sjokolade!
Det er ikke bare vi mennesker som lar oss friste av julefatet med sjokolade, pepperkaker og nøtter. I motsetning til oss, som maksimalt får karies eller et par ekstra kilo, kan det være livsfarlig for hunder å spise sjokolade.
Sjokolade inneholder nemlig teobromin. Dette stoffet er giftig for dyrene og kan medføre alvorlige konsekvenser for organismen til hundene. Det kan komme til kramper, forhøyet blodtrykk og hjerteproblemer. Symptomene på en sjokoladeforgiftning strekker seg (avhengig av mengden og kakaoinnholdet på den spiste sjokoladen) fra diaré og oppkast, over smertefulle kramper og skjelving, til bevisstløshet og i ytterste konsekvens døden.
Slik reduserer du risikoen for en sjokoladeforgiftning hos hunden
Pass på at det aldri står sjokolade fritt tilgjengelig for hunden. Bruk lukkede beholdere for å oppbevare sjokoladenisser, julekaker og lignende. Unngå også å ha tallerkener med sjokolade stående fram på spise- eller stuebordet til vanlig. Dersom du får besøk eller bare ønsker å kose deg med litt julegodt, bør du passe på at hunden ikke får noe av søtsakene – heller ikke dersom den ser på deg med det tryglende valpeblikket sitt.
La aldri hunden være uten oppsyn dersom du har sjokolade stående fram. Det beste er at du rydder vekk søtsakene etter at du er ferdig. Sjokoladekalendere bør plasseres utilgjengelig for hunden – her kan det være lurt å ikke undervurdere flittigheten til sultne hunder.
Hvit sjokolade er for øvrig ikke like giftig for hunder som melkesjokolade og mørk sjokolade. Den høye andelen av fett og sukker kan likevel føre til smertefulle kramper.
Dersom hunden har spist sjokolade
I hvor stor grad sjokoladen er skadelig for hunden, avhenger av hvor mye sjokolade den har spist, samt hvor høy kakaoandelen i sjokoladen er. Generelt gjelder følgende: jo mørkere sjokoladen er, desto giftigere er den for hunden, og jo mindre hunden er, desto alvorligere kan følgene være.
Dersom du merker at hunden din har spist en større mengde sjokolade, bør du derfor alltid dra til dyrlegen så fort som mulig. Kun da kan forgiftningen behandles på riktig måte. Dette kan for eksempel inkludere å la hunden kaste opp, skylle magen eller bruke aktivt kull.
Til tross for anspennelsene: prøv å ikke få panikk og forhold deg så rolig som mulig for hundens skyld. Forresten: et lite sjokoladedrops eller en enkel sjokoladekjeks er ikke bra, men som regel uproblematisk for mellomstore til store hunder. Farlig blir det med en hel sjokoladeplate eller flere sjokoladenisser.
4. Giftige planter og farlige lukter
Julestjernen på bordet, mistelteinen over døren og adventspynten med julerosen – enkelte planter er for mange en naturlig del av juletiden. Likevel bør hundeeiere være forsiktige med disse plantene når de pynter til jul. Noen av de mest populære juleplantene er nemlig giftig for hunder.
Dersom hunden svelger en misteltein som har falt ned eller en tar en bit av julestjernen, kan den oppleve alvorlige forgiftningssymtomer som diaré og kramper. Allerede kontakten med julestjernen er nok til å fremkalle ubehagelige hudirritasjoner hos de firbente yndlingene våre. Duftoljer som sørger for aromatiske julelukter kan også utløse smertefulle plager i fordøyelsestrakten til hunden. Dersom dyret drikker oljen, kan det føre til diaré, oppkast, slimhinneirritasjoner eller forgiftning.
Kan jeg ikke ha juleplanter hvis jeg har en hund?
Dersom du ønsker å sette fram julestjerner eller henge opp en misteltein, bør du passe på at plantene ikke plasseres slik at hunden ikke har tilgang til dem. Sett skåler med duftolje et sted høyt oppe. I tillegg er det også lurt å være litt forsiktig med andre typer julepynt, som for eksempel snøspray. Denne kan fremkalle pustevansker hos hunden.
Heldigvis finnes det en mengde andre måter som du kan pynte til jul med, uten å utsette hunden din for farer: ferdiglagde vindusmotiver som enkelt kan festes og fjernes, og kunstige planter som ser veldig lik ut de ekte og ikke engang behøver noe pleie.
Hva må jeg gjøre dersom hunden min har spist en giftig plante?
Hvis du har registrert at hunden din nettopp har spist planten, kan du gi den kulltabletter (som ikke bør mangle i førstehjelpsskrinet til enhver hundeeier). Jo tidligere kullet kommer i kontakt med plantegiften i magen, desto bedre kan det bekjempe giften. Dersom det allerede har gått en stund siden hunden spiste planten og den viser første tegn til en forgiftning, som kramper, pustevansker og hypotensjon, må den umiddelbart til dyrlegen.
5. Ingen julemiddag for Fido
Julemiddagen er for mange en like viktig del av julen som juletreet og selve julestemningen. Men når resten av familien sitter rundt middagsbordet og nyter ribbe, pinnekjøtt, julepølser og andre godsaker, sitter hunden ved siden av og ser på med store øyne. Spesielt når man feirer jul med hunden sin kan det være vanskelig å motstå det trofaste blikket til det firbente familiemedlemmet. Det er derfor ingen sjeldenhet at den ene eller andre matbiten finner veien fra spisebordet inn i hundemagen.
Likevel vil dette være en bjørnetjeneste for både deg selv og hunden, i og med at slike «enkeltunntak» ofte ender opp i dyreklinikken. Det meste av det vi mennesker spiser, og spesielt den mektige julematen, er altfor fet og krydret for mye. Dette kan føre til alvorlige fordøyelsesproblemer hos hundene. Bein fra fjærkre skal heller ikke lande i hundeskålen. De splintrer veldig lett, spesielt når de har blitt kokt, og kan føre til alvorlige skader i munnen og spiserøret til hunden.
Hvis du vil gjøre hunden en glede, bør du heller velge en spesiell hundesnack eller et hundebein for anledningen. Så har hunden også noe godt å tygge på mens de tobente nyter julemiddagen.
Slik får du avslappet og fin jul med hund
For hundeeiere kan adventstiden og julen faktisk bli til en utfordring. Spesielt når hunden fortsatt er liten og nysgjerrig, frister det veldig å utforske alle tingene som plutselig inntar plass i hjemmet når julen nærmer seg. Men ta det med ro: dersom du tar hensyn til punktene som er beskrevet ovenfor, kan du slappe av og nyte den koseligste tiden på året fullt ut sammen med din firbente bestevenn.
Hvis vi elsker noen, er vi selvsagt interessert i å vite om den andre parten føler det samme ovenfor oss. Mange ønsker å kunne lese tegnene som viser at de har en helt spesiell plass i hjertet til den firbente yndlingen sin. En hund har sin egen måte å uttrykke kjærligheten sin på, og kan heller ikke si «jeg elsker deg» ved å bruke ord. Hunder finner andre elskverdige veier for å vise at de er glad i oss. Det er enklere enn en tror å kjenne igjen disse tegnene – for ferdigheten til å forstå hundespråket slumrer i oss alle.
Hvordan ser jeg at hunden min har det bra? Hvordan vet jeg at den har et godt liv og at jeg gjør alt riktig? Hva kjennetegner en lykkelig hund? Dette er spørsmål som mange hundeeiere ofte stiller seg.
Et hundeår er syv menneskeår: denne tommelfingerregelen har manifestert seg i mange hoder i løpet av de siste årene. Fullt så enkelt er det dog ikke, og vitenskapen har nå kommet med nye funn.