Eurasier

Voksen eurasier ute i skogen

Den vakre eurasieren er en kombinasjon av rasene chow-chow, keeshond og samojed.

Eurasieren er den yngste hunderasen med avstamming fra Tyskland. Den som lærer denne mellomstore hunden å kjenne vil ikke bare beundre den yppige pelsen, men også raskt sette pris på dens spesielle vesen.

Utseende og rasestandard

Det er lett å se hvor eurasieren har sitt opphav: den minner om en spitz-blanding. Typisk er de spisse ørene og halen, som er bøyd opp over ryggen. Den har dessuten en middelskraftig kroppsbygning, hvor kroppens lengde er noe lenger enn høyden på manken. Derved teller den som en mellomstor til stor hunderase.

  • Skulderhøyde: Hannhunder 52-60 cm, tisper 48-56 cm
  • Vekt: Hannhunder: 23-32 kg, tisper 18-26 kg
  • Pels: Tykk underull på hele kroppen, løst anliggende, mellomlangt dekkhår, ingen manke.
  • Farger: Alle fargekombinasjoner utenom hvit, hvitflekket og leverbrun
Eurasier valp med hundeleke © Wildcat / stock.adobe.com
En svart eurasiervalp: Rasen kommer i nesten alle farger.

Personlighet: Det beste fra tre raser

Navnet “Eurasier” stammer fra de to kontinentene hvor opprinnelsesrasene til denne rasen stammer fra. Slik skal den kombinere tilbakeholdenheten til den asiatiske chow-chow med vennligheten til samojed – som også stammer fra Asia – og omgjengeligheten til den europeiske keeshonden.

Eurasieren er sensibel og har sin egen vilje

Målet var å avle en omgjengelig familiehund. Helt ukomplisert er eurasieren likevel ikke. Den har nemlig en sterk personlighet og er bittelitt sta. Den egner seg derfor ikke nødvendigvis for nybegynnere.

Eurasieren overvåker reviret sitt oppmerksom, men har ingen tendens til å bjeffe. Enkelte hunder av denne rasen har et sterkt jaktinstinkt, andre er helt ukomplisert på det området.

Noe som utmerker denne hunderasen spesielt er dens følsomme sans for menneskelige stemninger. Eurasieren er svært sensibel og vil knytte tett bånd til sin tobeinte familie.

Overfor fremmede er de derimot reservert. Det gjelder for mennesker som for andre hunder. Spesielt hannhunder har en tendens til å ikke tolerere andre hunder i reviret sitt. Om den er veloppdratt, er eurasieren en rolig og behagelig følgesvenn.

Oppdragelse med finfølelse

Denne selvbevisste følgesvennen trenger klar føring. Enkelte eurasiere har nemlig en tendens til å rett ut ignorere oppfordringer. Men med konsekvens og tålmodighet kan den lære lydighet.

Å besøke en valpeskole og hundekurs kan være en stor hjelp. Gjennom en god sosialisering i valpealderen blir de mer avslappet i voksen alder når de treffer andre hunder. Hos de få jaktlystne av rasen bør du også sette av tid for anti-jakt-trening.

Hold

Tips til pleie og hold av en eurasier

Hvilke krav stiller den firbeinte med den vakre og yppige hårprakten til pelspleie? Og hva skal interesserte passe på før en eurasier flytter inn?

Regelmessig børsting er helt nødvendig

Selv om pelsen ser yppig ut, er den som regel lettpleiet. Du må bare passe på å børste den minst en gang i uken. Under pelsskiftet må du bruke børsten noe oftere. Slik forhindrer du ikke bare floker og filting, men også masse løse hår i boligen din.

Det du derimot ikke bør gjøre er å klippe pelsen. Den yppige pelsen fungerer som et klimaanlegg og beskytter like godt mot hete som mot kulde. Klipping vil ødelegge pelsstrukturen.

For å gjøre den varme årstiden noe lettere for yndlingen din, kan du kamme ut mye av underullen. Er du i tvil, kan du spørre erfarne hundeeiere eller hundefrisøren om råd.

Hva må man passe på ved hold av en eurasier?

Eurasieren passer godt både til familier og for folk som bor alene. Det er en fordel om du har hundeerfaring fra før og gjerne gjør mye sammen med hunden din.

Eurasieren kan trives i en romslig bolig i byen, men trenger også mye bevegelse i naturen. Den vil derimot ikke kreve sportslige stjerneprestasjoner fra deg.

Denne hunderasen kommer godt overens med barn. Men som med alle familiehunder: Ikke la små barn være alene med den firbeinte. Dessuten må barn lære respektfull omgang med hunden og du bør se til at hunden har tilstrekkelig med mulighet for å trekke seg tilbake.

I tilfelle du har katter i husholdningen allerede: det er som regel ikke noe problem å venne eurasieren til katter. Tilvenningen blir enda lettere om den allerede har blitt kjent med katter hos oppdretteren.

Ettersom denne hunderasen knytter sterke bånd til menneskene sine, bør du ta hensyn til dette under ferieplanleggingen. Hvordan ville det være for eksempel med en vandreferie i tempererte klimasoner?

Grå eurasier utendørs © redsnakeskin / stock.adobe.com
Eurasieren forener sta og sensible hunderaser. Den egner seg derfor ikke for nybegynnere.

Sport og aktiviteter

Å sysselsette en eurasier

Eurasieren er gjerne sammen med menneskene sine. Den har behov for og setter pris på daglig lange spaserturer i naturen i all slags vær. Utover det egner denne rasen seg for hundesportarter hvor det er mindre fokus på raskhet og blind lydighet.

Optimalt er sporarbeid som Mantrailing. Her lærer hunden å konsentrere seg mens den samtidig får utfordret luktesansen sin. Pass på at eurasieren ikke trenes i nærheten av viltspor.

Klikkertrening vil også være til glede for eurasieren din, avlaste den og styrke båndet til den.

Helse

Typiske sykdommer hos eurasier

Seriøse eurasier-oppdrettere legger stor vekt på rasens helse. Det betyr at avlsdyrene testes for hofte- og albuedysplasi før de settes inn i oppdrett. Hunder med epilepsi, entropiun, patellaluksasjon, tannfeilstilling eller forkortet hale brukes heller ikke i oppdrett.

Bortsett fra faren av en høy innavlsgrad som seriøse oppdrettere kan kontrollere, er eurasiere i grunn en robust rase. Pass på en sunn vekt, tilstrekkelig bevegelse og et høyverdig hundefôr. Slik kan den oppnå en alder på inntil 15 år.

Historie og oppdrett

Hvordan eurasier oppsto

Avlen startet med oppfinnelsen av en “wolf-chow”. Her kan du lese mer om hva den berømte dyreadferdsforskeren Konrad Lorenz har med det å gjøre og hvor eurasier-avlen står i dag.

Starten av eurasier-avlen er på 1960 årene, mer konkret i landsbyen Weinheim i Baden-Württemberg. Her ønsket Julius Wipfel kombinere egenskapene til en ukomplisert keeshond med den mer opprinnelige chow-chow. Resultatet var “wolf-chow”.

Opprinnelige hunderaser kombinert på nytt

Denne idéen likte Konrad Lorenz, som var opptatt med en schæferhund-chow-chow blanding. Han skilte mellom “brukshunder” som underordner seg mennesket og hunder av den “nordiske typen” med mye egensinn. Hans ideal: Fordelene ved begge typene skulle forenes.

Dette var også målet til den nye wolf-chow oppdretteren: i 1972 adopterte Lorenz Wolfs-Chow tispen Babette (“Nanette vom Jägerhof”) og ble senere æresmedlem i den fortsatt eksisterende oppdrettsforeningen for eurasiere.

Men det sluttet ikke med “wolf-how». For i samme år, 1972, kom det til innkrysninger av Samojed. Et år deretter ble den nye hunderasen eurasier godkjent som en selvstendig rase av det tyske VDH (tysk kennelklubb) og FCI (The Fédération Cynologique Internationale).

Alternative raser

En eurasier har mange av forfedrenes egenskaper. Derfor kan interesserte hundevenner også ofte interessere seg for keeshond eller samojed. Mer sta er derimot chow-chow, som også er mer pleieintensiv.

Elo som er beskrevet som en blanding av old english sheepdog, chow-chow og eurasier er derimot ikke anerkjent verken av CDH eller FCI.

Fasit: Naturlig og spesiell

Det som startet som et prosjekt blant noen hundevenner, har for lengst etablert seg til å bli en ettertraktet hunderase med mange fans. Eurasieren er en hund for kjennere og de som vil bli det!

Våre mest populære artikler
11 min

Golden Retriever

Den mellomstore Golden Retrieveren er en stor barneelsker og perfekt familiehund: den er meget menneskekjær og lett å håndtere, men behøver litt pelspleie og mye bevegelse.

11 min

Border Collie

Den intelligente og sofistikerte Border Collien med kort eller middelslang pels er tvers igjennom en gjeterhund og er derfor bare delvis egnet som familiehund.

11 min

Bichon Frisé

Den fransk-belgiske bichon frisé er en sjarmør som fortryller mange hundevenner med sin vennlige natur. Les mer om den populære rasen her.