Gå tur med hund – tips for en bedre tur

Søt hund gir kvinne en high five

Ut på tur! For hunder er de daglige lufteturene med menneskene sine ofte dagens høydepunkter. I beste fall handler det ikke bare om bevegelse og det at hunden kan gjøre fra seg. De som gjør turen med hunden til noe avvekslingsrikt kan kombinere fysisk og metal aktivitet med trening og mye moro.

8 tips til hvordan det å gå tur med hunden blir bedre

Å være i aktivitet sammen istedenfor å bare gå ved siden av hverandre – med tipsene nedenfor gjør du om de vanlige turene med hunden til spennende opplevelsesturer.

Konsentrert i bånd

Dere går sammen på fortauet og hunden rusler ved siden av deg samtidig som den tilsynelatende kjeder seg? Bruk anledningen til små oppgaver. Dette inkluderer for eksempel enkle grunnoppgaver som et sidebytte på kommando når hunden går i bånd. Små øvelser innimellom styrker forholdet mellom deg og hunden.

Et annet eksempel: stopp opp og legg en godbit på skospissen din. Hunden får godbiten først når den ser deg i øynene. På denne måten sikrer du deg hundens oppmerksomhet. Bruk røde lyskryss til å trene på hverdagslydighet som «sitt» og «kom», eller små triks som «å vinke med poten». Du bør ha trent på disse triksene allerede hjemme. Utgangspunktet for mer moro på tur er god hverdagslydighet – som bidrar mye til en avslappende tur.

Apportering istedenfor jakt

Hvis dere har nok plass, kan du kombinere lufteturen med apportering. Dersom hunden ikke har lært tilkalling godt nok enda eller dere er i en park med en del andre personer og/ eller dyr, kan en langline være et godt hjelpemiddel. Apportering er et utmerket alternativ til jakt. Pass dog på at jakthunder bare trener på kontrollert apportering uten å «forhaste» seg. Hunden løper først når «byttet» allerede ligger – dette krever en del trening. Også her kan en langline være til god hjelp. Fôrposer eller spesielle dummies er velegnet å bruke til apportering. Førstnevnte kan også styrke samarbeidet mellom hund og eier: hunden lærer nemlig at den kun når fram til «byttet» ved hjelp av sin tobente partner.

Følg nesen: å snuse og spore

Om det enn er godbiter eller leker – la hunden lete etter dem når dere går tur. Dersom det bare er deg og hunden på tur, kan dere også trene på å «bli»: hunden må vente på plassen sin til du har funnet et passende gjemmested. Øk gjerne vanskelighetsgraden etter hvert: først kan leken ligge ved veikanten, deretter bak et tre, senere i en haug med løv osv. Godbiter lar seg også gjemme kjapt innimellom. Når hunden finner godbiten er det selvsagt viktig med mye ros. Er flere personer med på tur kan du også gjemme deg selv! Den andre personen holder fast hunden fram til du har gjemt deg. Også her kan du øke vanskelighetsgraden litt etter litt. Først går du bare et par meter foran og gjemmer deg innenfor hundens synsfelt. Fungerer dette kan du for eksempel gå rundt svingen – og den firbente yndlingen din blir en mantrailer. Med tiden blir du bedre på å estimere hvor bra hunden din kan mestre ulike leteoppgaver.

Legg til mer variasjon når du går tur med hunden

Å gå samme strekning i samme tempo hver eneste dag kan fort føre til en kjedelig rutine.  For den korte lufteturen er ikke dette er stort problem – hunder har generelt mye å lukte på i sitt eget «revir». Samtidig vil noen hunder regelrett blomstre opp når de får lov til å utforske et nytt område. Se om det finnes steder eller turstier i nærområdet som dere ikke har vært på, eller dra et sted med bussen, toget eller bilen. Sammen kan dere dra på oppdagelsesferd!

Også tempoet kan varieres hos friske, voksne hunder. En jogge- eller sykkeltur kan være en fin avveksling for sportsglade hunder. Vær her obs på å starte langsomt med treningen, slik at det ikke blir for mye for yndlingen din.

Søt hund med hundebåndet sitt i munnen © chalabala / stock.adobe.com

Naturen som agility løype

Se deg litt rundt i skogen, her skjuler det seg nemlig en mengde små hindre som kan bli til en spennende utfordring. Hva med et slalåmløp gjennom en rekke med trær? Eller du kan lære hunden din å løpe rundt et tre? Liggende trestammer inviterer til å balansere eller hoppe, og å øve på å legge seg ned på stammen byr på ekstra moro. Her er det bare fantasien som setter grenser! Hunder som er glad i vann vil også finne nye utfordringer i naturen. Hva med å for eksempel krysse små bekker?

Friluftsglede med vann når dere er på tur

Mange hunder elsker vann. Små bekker, innsjøer eller strender byr på en fin avveksling når dere er på tur sammen. Pass likevel på at hunden ikke begynner å jage ender eller andre dyr. Om sommeren når badesesongen er i gang, bør du også respektere eventuelle hundefrie soner. Elver kan fort bli livsfarlige dersom strømningen er sterk. Om det er vanskelig å vurdere hvor farlig eller ufarlig et vann er, er det bedre å bare slippe hunden i vannet i en sporline eller langline. Når det begynner å bli kaldere ute har unge, eldre eller svekkede hunder i tillegg en større risiko for å bli forkjølet.

I møtet med andre hunder

Mange hundeeiere ønsker å legge til rette for at hunden kan knytte sosiale bånd med andre hunder. Å slippe hunden fra båndet så snart dere er ute av huset er dog som regel ingen god ide. Kun hvis du er sikker på at det er i orden for den andre hundeeieren kan du løsne båndet og la hunden springe fritt. Om hundene liker seg er det ingenting som står i veien for felles lek i sikre omgivelser. Tilkallingen bør samtidig fungere uten problemer. På denne måten kan du til enhver tid tilkalle hunden om det kommer syklister, ryttere eller barnehagegrupper forbi. Møter dere en annen hund mens begge hundene i bånd, er det best å gå i en bue rundt hverandre – bokstavelig talt. Ute i den frie naturen nærmer hundene seg nemlig ikke frontalt, men i en bue fra siden. Dersom hunden din er nervøs i møtet med andre hunder, er dette en ytterligere treningsmulighet. Vær oppmerksom og belønn hunden med en godbit så snart den får øye på den andre hunden – og før den bjeffer. Etter et par uker – her trenger man litt tålmodighet – kommer den ikke lengre til å bjeffe, men vil i stedet se på deg full av forventning.

Dette bør du huske på når du går tur med hunden:

  • når det er på sitt varmeste om sommeren, er det best å gå tur med hunden om morgenen og kvelden
  • ved siden av hundeposer og et par godbiter er det også lurt å ta med vann til den firbente yndlingen din
  • vis respekt ovenfor naturen – dette gjelder spesielt også tiden med båndtvang
  • varier mellom avslappet gange og faser som krever litt mer konsentrasjon
  • husk alltid på at dere kan møte syklister, joggere eller andre hunder overalt, selv i den dypeste skogen
  • det er hunden som bør få oppmerksomheten din – ikke mobiltelefonen
  • la hunden kun springe fritt i sikre omgivelser
Våre mest populære artikler
15 min

Oversikt over ulike typer hundesport

Sport er like viktig for helsen til både mennesker og hunder. Men hundesport er mye mer enn bare det å fremme hundens fysiske kondisjon. Det er moro, bevegelse, mentalt arbeid, konkurranse, opplæring og sosial interaksjon på en og samme tid. Men hvilke typer hundesport finnes det? Og hvilken type sport passer best for deg og din hund? Her får du en oversikt over de mest kjente hundesportene.

6 min

Gå tur med hund – tips for en bedre tur

Ut på tur! For hunder er de daglige lufteturene med menneskene sine ofte dagens høydepunkter. I beste fall handler det ikke bare om bevegelse og det at hunden kan gjøre fra seg. De som gjør turen med hunden til noe avvekslingsrikt kan kombinere fysisk og metal aktivitet med trening og mye moro.