{"url":"https://www.zooplus.no/magasin/hund/hundetrening-oppdragelse/laer-valpen-a-vaere-alene-hjemme","title":"Lær valpen å være alene hjemme","mag_id":96443,"is_single":true,"cat_name":"Hund","sub_cat_id":4059,"sub_cat_name":"Valper","cat_id":4034}
Hunder er sosiale dyr som elsker samværet med flokken sin. Likevel bør enhver voksen hund være i stand til å være alene i noen timer. Dette bør allerede trenes tidlig. For en voksen hund som aldri har vært alene, vil ha vanskeligheter med å vende seg til det på et senere tidspunkt. Før du lar valpen være alene hjemme, må dere først trene på dette en periode. Her får du noen tips til hvordan du går fram.
Før valpen flytter inn i sitt nye hjem, har den som regel ikke vært alene. I de første leveukene er valpen i det minste omgitt av søskenflokken sin døgnet rundt. Derfor bør du ikke starte med å trene på å være alene hjemme rett etter at valpen har flyttet inn. Den nye samboeren trenger tid til å venne seg til de nye omgivelsene, og det å være alene i denne tiden vil kun føre til mer stress. I tillegg er det viktig å ta seg god tid til å bygge opp et sterkt bånd mellom deg og hunden – dette er en viktig forutsetning for at hunden forblir avslappet når den skal være alene. Når valpen har funnet seg til rette og blitt vant til sitt nye hjem etter et par dager, kan dere forsiktig starte med små øvelser i hverdagen.
Hvordan foregår treningen?
Start i det små! Når valpen er opptatt, for eksempel med en ny valpeleke eller et smakfullt hundebein, går du fra den i flere omganger og blir borte i ca. ett minutt – men ikke lenger, da hunden ikke skal begynne å savne deg. Du kan for eksempel gå inn i naborommet. På denne måten lærer valpen at du selvsagt kommer tilbake, og at den oppfatter de korte periodene alene som helt normal. I det neste steget økes vanskelighetsgraden litt. Nå forlater du rommet når valpen ikke er distrahert eller opptatt med noe. Se til at tidsrommet også her er kort, og gå tilbake til rommet etter senest to minutter. Oppfør deg så rolig og hverdagslig som mulig – slik lærer hunden at det er verdens vanligste ting om du er borte en liten stund. Dersom hunden klynker mens du var borte, ignorerer du dette og forkorter tiden du er borte neste gang. Ros hunden hvis den var rolig.
Valp alene hjemme: å forlate huset
Har dere mestret øvelsen med to minutter, kan du påfølgende gå ut av huset eller leiligheten i ca. tre minutter. Vær dog oppmerksom på at du ikke skal gå fra en sovende valp. Ta heller ikke farvel før du går, og tenk alltid på at dere trener på noe helt hverdagslig. Dersom du utstråler ro vil heller ikke hunden bli nervøs. Tren på det å være borte i korte perioder ofte og i ulike settinger. Forlat huset helt tilfeldig i en hverdagssituasjon uten jakke og liknende. En annen gang tar du på ytterklærne før du går ut. Alle «gå ut»-varianter skal til slutt bli helt normale for den unge hunden. Dersom det firbente familiemedlemmet har mestret denne øvelsen uten problemer flere ganger, øker dere tidsrommet ytterligere. Ta deg for eksempel en tur til postkassen eller nærbutikken, men unngå for store sprang i tidsrommene.
Sørg også for at returen din forblir uforutsigbar. Varier mellom å komme tilbake etter ti, fem og 15 minutter. Slik venner hunden seg til fleksible tidsrom og ligger ikke på lur etter x antall minutter. Gi den gjerne noe å sysle med, for eksempel i form av en valpeleke eller et tyggebein. I dette stadiet kan det være bra å oppholde seg i nærheten av boligen, slik at du kan få med deg dersom hunden klynker. Unngå dog for all del å «svare» på klynkingen utenfra. Dette vil kun forsterke den uønskede atferden. Hvis denne øvelsen også fungerer uten problemer er det i orden å forlenge tiden som hunden er alene. Husk imidlertid at valper opptil en alder på fire måneder ikke skal være alene i mer enn totalt to timer.
Lurer du på hva valpen din finner på når du er borte? Kjæledyrskameraet Petcube gir deg innsyn i hverdagen til den firbente yndlingen din!
Mulige hindringer
Dersom hunden til tross for den varsomme treningen ikke klarer å slappe av når den er alene, kan dette ha flere ulike årsaker. Her er noen eksempler:
Alenetiden ble utvidet for raskt i treningsperioden. I dette tilfellet kan gå tilbake et par skritt og starte med øvelsene i korte omganger fram til hunden føler seg trygg. Først da kan du begynne å utvide tidsrommet igjen i små steg.
Forholdet mellom hund og eier er ikke sterkt nok. Her anbefales utstrakt trening for å forbedre forholdet og styrke båndet dere imellom.
Little Wolf of Wilderness Junior prøvepakke
kornfri oppskrift med mye kjøtt
spesielt utviklet for unge hunder
Å la valpen være alene hjemme: valper som er yngre enn fire måneder skal aldri være alene i mer enn to timer.
Uvær som storm og torden eller dører som slås igjen med et brak: hvis hunden skremmer seg når den er alene kan dette medføre en tilbakegang i treningen. Unngå derfor at hunden er alene når det er uvær ute.
Hvis hierarkiet ikke er klarert kan det bli problematisk at hunden blir igjen: dersom den ser seg selv som leder av flokken, vil den selvsagt bli med ut!
Før du lar valpen være alene hjemme, bør dere gå en tur slik at den kan tumle rundt og gjøre fra seg. Kun hunder som aktiviseres tilstrekkelig kan være alene.
Tenk alltid på at kun øvelse gjør mester! Selv om du nyter hvert eneste sekund sammen med den lille valpen din, vil det oppstå situasjoner hvor den må være alene. Gjennomfør treningen sakte og steg for steg. Tenk positivt – dersom du utstråler ro, vil dette overføres til hunden.
Løfte potene, gi labb eller fange en godbit i luften? Med disse 10 triksene blir du og din hund selskapets midtpunkt. Og det beste: hundetriks sørger ikke bare for entusiasme hos publikum, men utfordrer hunden din både fysisk og mentalt. Samtidig styrker treningen også forholdet mellom hund og menneske.
En hund som kontinuerlig drar i båndet forvandler enhver luftetur til en tålmodighetsprøve. Problematikken blir ytterligere forsterket dersom hunden er av en stor og tung rase som nesten ikke lar seg styre, fordi den absolutt vil gå i en annen retning enn den du så for deg. Utfordinger med hunder som trekker i båndet, kan ofte spores tilbake til valpealderen. Heldigvis kan du med kunnskap og litt tålmodighet allerede i valpealderen skape det beste grunnlaget for at hunden går pent i bånd i framtiden.
Hunder som bjeffer i ett sett tærer ikke bare på nervene dine, men kan også være en påkjenning for naboene eller andre rundt deg. Men hvorfor bjeffer egentlig hunder? Og hvordan kan jeg få hunden til å bjeffe mindre?