{"url":"https://www.zooplus.no/magasin/hund/hundetrening-oppdragelse/pubertet-hos-hund","title":"Pubertet hos hund: Dette bør du være oppmerksom på","mag_id":302446,"is_single":true,"cat_name":"Hund","sub_cat_id":4045,"sub_cat_name":"Hundetrening og oppdragelse","cat_id":4034}
I puberteten er hunder mer følsom ovenfor stimuli.
Konstant testing av grenser og autoritet – velkommen til hundens pubertet! Men ikke mist motet: Tipsene i denne artikkelen hjelper deg med å bedre forstå og oppdra hunden din i denne krevende perioden.
Starten av puberteten hos hunden avhenger av den respektive rasen og det individuelle dyret.
Den krevende tiden starter omtrent etter valpetiden, når alle melketennene har falt ut og 42 permanente tenner har brutt gjennom.
Generelt sier regelen at mindre hunderaser kommer i trassalderen litt tidligere (ca. fra seks måneder) enn større hunderaser (ca. fra tolv måneder).
Interessant å vite: Puberteten hos hunden er en del av den såkalte ungdomstiden. Mens puberteten ender med oppnåelsen av kjønnsmodenheten, varer ungdomstiden til voksen alder og oppnåelsen av avlsmodenhet.
Hvordan viser puberteten hos hunden seg?
Ikke bare tenåringer blir opprørske og krevende i puberteten – før eller siden vil din pelskledde venn også bli et pubertets-dyr. Typiske tegn er når hunden din plutselig viser annen adferd, glemmer lærte kommandoer og tester alle sine grenser.
Når hunden din kommer inn i puberteten, kan oppførselen plutselig forandre seg:
Hunden din markerer oftere under spaserturen.
Den firbente vennen din kan motiveres raskere og enklere.
Selv om hunden din allerede hadde lært å være alene, uler den nå når du forlater rommet eller klorer på dørene.
Din firbente venn virker mer selvsikker og utforsker omgivelsene sine uten å ta hensyn til deg.
Når den leker med andre hunder oppfører den seg annerledes enn før, for eksempel mer dominant eller engstelig.
Hva må jeg være oppmerksom på under puberteten hos hunden?
Hvis du ikke vil at hunden din piller deg på nesen, er det obligatorisk med klare regler gjennom hele trassalderen. For at dette skal fungere, må alle personer i husholdningen, inkludert partnere eller barn, overholde dette.
Her er fem viktige regler som absolutt anbefales under puberteten:
Vis hunden din at den kan føle seg trygg hos deg. Still deg aktivt foran den ved fare (for eksempel aggressive hunder i bånd) og bevar samtidig roen.
Som flokkleder bør du alltid gå først.
Repeter og fest de hittil lærte grunnkommandoene som sitt, her, plass og bli. Gjerne også ved hjelp av godbiter.
Sørg for at hunden din har nok kontakt med andre hunder.
Bygg bevisst inn hviletider slik at hunden din kan venne seg til senere hverdagssituasjoner.
Hvis du har problemer med å hevde deg mot din opprørske unghund, kan regelmessige besøk på en hundeskole eller en profesjonell hundetrener også hjelpe deg.
Hva skjer i kroppen til hunden under puberteten?
Etter valpefasen begynner kroppen å forandre hormonbalansen sin. Målet med denne hormonelle endringen er å oppnå kjønnsmodenhet ved slutten av puberteten.
Gonadotropinfrigjørende hormon (GnRH)
GnRH dannes i hjernen og fører til at de hittil ikke-funksjonelle kjønnsorganene aktiveres. De begynner å danne egne kjønnshormoner, som igjen påvirker hjernen.
Kjønnshormonene til hannhunder (testosteron) og tisper (østrogen og progesteron) fører til at den delen av hjernen som er ansvarlig for følelsene vokser og at hundene reagerer mer intensivt på ytre stimuli.
Derimot avtar funksjonaliteten til den store hjernebarken, som normalt styrer bevisst og frivillig handling. Puberterende hunder har derfor dårligere impulskontroll enn allerede voksne hunder.
Kortisol
Også konsentrasjonen av stresshormonet kortisol som dannes i binyrebarken øker i blodet under puberteten hos hunden. Dette er grunnen til at hunden din plutselig reagerer stresset på høye lyder som bilhorn, selv om den ikke hadde problemer med det som valp.
Dopamin
Selv om mengden av lykkehormonet dopamin ikke økes, øker mengden ansvarlige reseptorer i hjernen. Som en viktig nevrotransmitter er det normalt ansvarlig for å koble erfaringer positivt. Siden det har en økt innflytelse på hjernen under hundends pubertet, kan du for eksempel stimulere belønningssystemet lettere med godbiter eller ros.
Franziska G., Veterinarian
Jeg ble utdannet til veterinær ved Justus-Liebig-Universitetet Gießen og har hatt mulighet til å samle verdifull erfaring på ulike medisinske fagområder som omfatter både små, store og eksotiske dyr, samt farmakologi, patologi og mattrygghet. Siden det har jeg ikke bare jobbet som veterinærmedisinsk forfatter, men også med min vitenskapelige avhandling. Målet mitt er å beskytte dyr bedre mot sykdomsfremkallende bakterielle patogener i framtiden. I tillegg til min veterinærmedisinske kunnskap deler jeg også mine egne erfaringer som lykkelig hundeeier og kan gjennom det også lettere forstå og oppklare frykter og problemer samt andre viktige spørsmål omkring dyrehelsen.
Løfte potene, gi labb eller fange en godbit i luften? Med disse 10 triksene blir du og din hund selskapets midtpunkt. Og det beste: hundetriks sørger ikke bare for entusiasme hos publikum, men utfordrer hunden din både fysisk og mentalt. Samtidig styrker treningen også forholdet mellom hund og menneske.
En hund som kontinuerlig drar i båndet forvandler enhver luftetur til en tålmodighetsprøve. Problematikken blir ytterligere forsterket dersom hunden er av en stor og tung rase som nesten ikke lar seg styre, fordi den absolutt vil gå i en annen retning enn den du så for deg. Utfordinger med hunder som trekker i båndet, kan ofte spores tilbake til valpealderen. Heldigvis kan du med kunnskap og litt tålmodighet allerede i valpealderen skape det beste grunnlaget for at hunden går pent i bånd i framtiden.
Hunder som bjeffer i ett sett tærer ikke bare på nervene dine, men kan også være en påkjenning for naboene eller andre rundt deg. Men hvorfor bjeffer egentlig hunder? Og hvordan kan jeg få hunden til å bjeffe mindre?