Valpekurs

Border Collie på valpeskole

Grunnlaget for god oppdragelse

Enkelte hundeeiere sørger for å sikre seg en plass på valpekurs allerede før valpen har flyttet inn. Denne artikkelen handler om hva et valpekurs kan bidra med og hvordan du finner et bra kurs som passer til både valpen og deg selv.

Hva lærer hunden på valpekurs?

Hva er egentlig poenget med et valpekurs? Treningsenhetene, som ofte finner sted en gang per uke og gjennomføres i regi av en hundeskole, kan på mange måter være en berikende erfaring. De unge hundene lærer en mengde nyttige ting, men selv du som hundeeier utvider horisonten ved å kommunisere med hundetreneren og andre kursdeltagere. Ofte vokser det også fram nye vennskap under kurset. Hovedfokus på et valpekurs er avslappet og felles lek med andre hunder, samt det å lære. Unge hunder kommer her sammen for å lære sine første grunnleggende kommandoer og for å få en tilpasset trening for hverdagslydighet. En spesiell fordel med valpekurs er sosialiseringen. Mange hunder av ulike raser og størrelser kan møte og snuse på hverandre. Dette styrker hundens sosiale kompetanse på lang sikt og sørger for et konfliktfritt samvær blant dyrene. I tillegg styrker treningen samholdet mellom hund og eier.

Fra når kan jeg ta med hunden til valpekurs?

De fleste valpekursene arrangeres av hundeskoler. Dette betyr at hunden kan fortsette treningen i andre kurs på hundeskolen når den blir eldre. Valper som kommer rett fra oppdretteren og nettopp har flyttet hjem til deg, bør få litt tid før de forberedes på «livets alvor». Senest når valpen er blitt elleve uker gammel, kan dere dra på valpekurs sammen. Fram til valpens 16. leveuke befinner den seg fortsatt i pregningsfasen. Denne er sentral for utviklingen av valpens personlighet. Treningen treffer med andre ord på spesielt fruktbar jord. På valpekurs kan hundene trene og øve sammen med andre hunder til en alder på minst fem måneder. Overgangen fra valp til voksen hund er flytende og avhengig av de ulike rasene. Små hunder vokser opp fortere enn store hunder. En viktig forutsetning for at du kan ta med valpen på valpekurs er at den er vaksinert og har fått ormekur.

Valper på valpekurs © melounix / stock.adobe.com

Hva står på timeplanen?

Vanligvis ligger fokuset på grunnkommandoer som «her» for tilkalling og «nei» som stopp-signal under den lekende treningen. Treningsenhetene i seg selv varer ikke mer enn ti minutter av gangen, i og med at valpen ikke bør være nødt til å konsentrere seg lengre enn det. Mellom treningsenhetene er det tid for kortvarig lek. Vær oppmerksom på at heller ikke leketiden ikke må bli for lang – det er viktig med avveksling slik at det ikke blir for mye for den lille valpen. Opplæringen for deg som eier er også en viktig del av kurset. Hundetreneren informerer om treningsprosessen, gir gode tips, forklarer når du bør gripe inne under lek, slik at ingen hunder føler seg mobbet, og mye mer!

Felles trening

Generelt foregår treningen på valpekurs i grupper. Størrelsen på gruppen bør dog ikke være for stor. I en gruppe bestående av mer enn ti eier-hund-par vil det, selv for den beste hundetreneren, være vanskelig å gi individuell veiledning til deltagerne. Opptil seks par er bedre. Felles trening fremmer også læringen av hverandre, da valpene med litt mer erfaring i beste fall leder an med et godt eksempel. Mange hundeskoler tilbyr også valpekurs ut i fra størrelsen på valpene. Store og små hunder trener da i ulike kurs. Denne inndelingen er ikke obligatorisk, men kan være meningsfull, i og med at valper av større raser ofte ikke klarer å vurdere sin egen kroppsvekt ordentlig og dermed fort kan bli litt ubehersket.

Tips: Dette kjennetegner et bra valpekurs

  • Uforpliktende besøk: hundeskolen tilbyr en kostnadsfri samtale og muligheten til å se på en treningsenhet før du melder deg på et valpekurs. På denne måten kan du få en følelse for atmosfæren på kurset. En verdsettende og avslappet håndtering av valpene bør være en selvfølge.
  • Kompetanse: profesjonelle hundetrenere har en tilsvarende utdanning og videreutdanner seg stadig. Selv frivillige trenere bør ha mye erfaring. Dersom du har spørsmål, er de alltid tilstede for å svare.
  • Gruppesammensetning: for mange hunder bør ikke trene sammen. Med fem dyr per hundetrener er situasjonen oversiktlig for treneren og det er enklere å ta hensyn til individuelle behov. Det kan ofte være en fordel å ha separate kurs for store og små hunder, da store valper fort kan undervurdere kreftene sine.
  • Forholdet mellom menneske og dyr: oppmerksomheten til hunden bør være rettet mot føreren sin – ikke mot godbitene. Disse bør kun brukes i moderate mengder.
  • Motivasjon: ros og kos motiverer hunden. Høylytt kjefting, dubiøse «hjelpemidler» som pigghalsbånd og vold er derimot totalt feilplassert, også i grupper med eldre «elever». Treningsenheten bør alltid avsluttes med en positiv mestringsopplevelse for hunden.
  • Hundeplassen: treningen finner i beste fall sted på et inngjerdet område. Positivt er det også om det finnes muligheter for hunden å bli vant til hverdagsgjenstander på: fillebånd eller leketuneller, et fugleskremsel eller hundeleker – en variert omgivelse byr på en rekke fordeler for en interessant trening.
  • En god følelse: dere skal trives på kurs. En viktig indikator for et bra valpekurs er at hunden tydelig gleder seg på besøkene.
Valpekurs © Conny Hagen / stock.adobe.com

Kan det fungere uten valpekurs?

Spesielt om du har tidligere erfaring med hunder og har en veldig ukomplisert valp ved din side, er deltagelsen på et valpekurs ikke ekstremt viktig. Likevel bør alle valper sosialiseres godt og møte så mange hunder som mulig når de er liten. Felles valpetrening er utmerket egnet til nettopp dette – og de fleste hundeeierne lærer også nye verdifulle ting. Selv erfarne hundeeiere kan dra nytte av et valpekurs som kan berike samlivet med den firbente yndlingen.

Et siste tips: så snart du leser om eller snakker med andre om hundeoppdragelse, kommer du til få mange delte meninger rundt dette temaet. Det ikke alltid like lett å finne den passende oppdragelsesmetoden for seg selv og hunden sin, spesielt ikke når det finnes så mange ulike oppfatninger. Dersom det er din første hund, bør du prøve å ha en så nøytral tilnærming til dette som mulig. Les deg opp og snakk med erfarne hundeeiere i din vennekrets for å få en følelse for hva som passer best til deg. På valpekurset kan du da få ny inspirasjon og individuelle råd. Vær dog oppmerksom på at du ikke bare bytter oppdragelsesmetoden uten videre, slik at hunden ikke blir usikker.

Våre mest populære artikler
17 min

10 populære hundetriks

Løfte potene, gi labb eller fange en godbit i luften? Med disse 10 triksene blir du og din hund selskapets midtpunkt. Og det beste: hundetriks sørger ikke bare for entusiasme hos publikum, men utfordrer hunden din både fysisk og mentalt. Samtidig styrker treningen også forholdet mellom hund og menneske.

6 min

Lær valpen å gå pent i bånd

En hund som kontinuerlig drar i båndet forvandler enhver luftetur til en tålmodighetsprøve. Problematikken blir ytterligere forsterket dersom hunden er av en stor og tung rase som nesten ikke lar seg styre, fordi den absolutt vil gå i en annen retning enn den du så for deg. Utfordinger med hunder som trekker i båndet, kan ofte spores tilbake til valpealderen. Heldigvis kan du med kunnskap og litt tålmodighet allerede i valpealderen skape det beste grunnlaget for at hunden går pent i bånd i framtiden.

10 min

Hvordan få hunden til å bjeffe mindre?

Hunder som bjeffer i ett sett tærer ikke bare på nervene dine, men kan også være en påkjenning for naboene eller andre rundt deg. Men hvorfor bjeffer egentlig hunder? Og hvordan kan jeg få hunden til å bjeffe mindre?