Camping med hund

Telttur med hund

Koselig campingutflukt med din firbeinte bestevenn.

Enten det er bobil, campingvogn eller telt, én ting er sikkert: Camping er mer populært blant ferierende enn noen gang før. Men kan man dra på campingferie med hund? Hvordan finner jeg hundevennlige campingplasser? Hvordan transporterer jeg hunder i bobilen og hvor sover den firbeinte i teltet? Finn ut alt det viktige om camping med hund i denne artikkelen!

Camping trender – også hos hundeeiere

Muligheten til å overnatte midt i uberørt natur, puste inn mye frisk luft og dermed kjenne følelsen av frihet – det vil mange hundeeiere heller ikke gå glipp av. Med rette, for det fins knapt noe bedre for våre pelsvenner enn å være ute med oss ​​hele dagen, kunne gå til stranden i nærheten så mye en lyster og kjenne sanden under potene sine. Og heller ikke eierne må gi opp noe når de camper.

Tiden, da camping kun var noe for speidere og lidenskapelige friskluftfanatikere, er forlengs forbi. Velholdte sanitæranlegg, et lite supermarked, restauranter, lekeplasser og et basseng er nå standard for mange europeiske campingplasser. Og den som ikke vil sove i telt, kan leie komfortable bobiler hjemme eller små bungalower (Mobile Homes) på stedet.

Tipps for campingferien med hunden

For at campingferien med hunden blir til drømmeferien for alle deltagerne, bør du være oppmerksom på et par punkter når du planlegger ferien, når du ankommer og under oppholdet på campingplassen.

Å legge teltet i bagasjerommet og dra sørover på lykke og fromme anbefales iallfall ikke med hund. Mange hunder må for eksempel først bli vant til lange bilturer. Når du kommer til målet ditt, helt utslitt av å kjøre og roer ned hunden, oppdager du at det overhodet ikke er tillatt med hunder på campingplassen du har kjørt til. Dette skjer spesielt ofte i hovedferien, fordi hunder ikke er tillatt på mange campingplasser i sommermånedene juli og august. Heldigvis har noen campingplassdrivere oppdaget problemet for hundeeiere og annonserer nå eksplisitt med et «hjerte for hunder».

Reiseplanleggingen: Hva du bør ta hensyn til når du velger campingplass

Først og fremst bør du være klar over hva du forventer av en campingplass. For eksempel er det forskjell på hundevennlige campingplasser og campingplasser der hunder kun er «tillatt».

Campingplasser der hunder er tillatt tilbyr vanligvis ingenting annet for de firbeinte enn plass til bobil eller telt. Hundevennlige campingplasser eller campingplasser som lover et hjerte for hunder i sin brosjyre eller på nettsiden, tiltrekker seg derimot hundeeiere med en rekke dyrerelaterte tilbud. Hundeposestasjoner, hundemat på campingplassens supermarked, vannskåler foran sanitæranlegg og restauranter, hundedusjer, en inngjerdet hundepark eller en hundelekeplass for å gi utløp for energi – campingplassdrivere kommer med mange idéer til sine firbeinte gjester. Noen campingplasser har til og med hundeskoler med egne hinderløyper og trenere.

Hva er viktig for deg når du camper med hund?

Ta deg tid til å tenke på hva som er viktig for deg på ferie.

Handler det rett og slett om å være ute i naturen med bobilen eller teltet og aksepterer du visse «ulemper» på campingplassen, som mangel på avfallsdunker til hundeposer eller hundedusjer? Da er en naturnær campingplass der hunder er tillatt, absolutt tilstrekkelig.

Eller vil du ha mest mulig komfort når du camper med hund? Kommer du til å tilbringe mye tid på plassen og ønsker å ta hånd om så lite som mulig – bortsett fra om hunden din? I dette tilfellet vil trolig en campingplass der hunder er uttrykkelig ønsket, med tilsvarende tilleggstjenester for den firbeinte, være det bedre valget.

camping med hund © Eva / stock.adobe.com
Ta hundene dine med på en fin opplevelse.

Camping med hund: Valget av den riktige campingplassen

Etter å ha valgt destinasjonen, begynner vanligvis letingen etter en passende campingplass til deg og hunden din. Som allerede nevnt, varierer forståelsen av «hundevennlighet» fra sted til sted. Les derfor nøye gjennom beskrivelsen av campingplassen på internett eller i reiseguider og se om mulig også på omtaler fra andre besøkende. Selvfølgelig er enhver hundeeier og enhver hund forskjellige, og forestillingene av en perfekt ferie varierer også mye. Følgende sjekkliste kan hjelpe deg med å finne ut hvilken campingplass som er det beste valget for deg:

Sjekkliste for camping med hund:

  • Er hunder tillatt på campingplassen eller er de uttrykkelig ønsket?
  • Tilbyr campingplassen et spesielt tilbud til hunder, som agilityløyper, gressenger til hunder, hundedusjer eller hundetrenere?
  • Er det nok muligheter for hunden din til å løpe rundt i området? (Hundestrender, skogsstier eller store enger)
  • Er ståplassene skilt fra hverandre med hekker slik at du og hunden din får litt mer privatliv og kan ta avstand til naboens hund om nødvendig?
  • Er det båndtvang på campingplassen? (Dette er tilfellet også på mange hundevennlige plasser.)
  • Hvilke tilleggskostnader oppstår for å overnatte med hund og er disse kostnadene forholdsmessig til anleggets utstyr og tilbud?
  • Har hunder kun lov til å sove i bobil eller campingvogn, eller er det også mulig å sove i telt? Også her gjør noen campingplasser forskjeller.

Adkomst i bil

Når den perfekte campingplassen er funnet, oppstår spørsmålet om reisen dit. Å kjøre i bobil eller egen bil med campingvogn er nytt for noen hunder. Hvis for eksempel din firbeinte kun har kjørt til veterinæren så langt og aldri har måttet «avsone» lange avstander i bilen eller bobilen, bør du øve på dette i god tid før avreisen.

Transportmåten i bilen bør også vurderes nøye. Føler hunden din seg tryggere i et hundebur eller vil den heller ha fri sikt ut av vinduet under bilturen?

I sistnevnte tilfelle finnes det spesielle sikkerhetsbelter med seler som beskytter hunden din og de andre passasjerene i dersom det skulle oppstå en ulykke. Ved valg av transportboksen finnes det bærbare bokser (heller for små til mellomstore hunder) samt sikre innebygde bokser.

Slik lykkes bilturen til campingferien med hunden:

  • Planlegg nok pauser underveis

Gjør reisen i bobilen eller bilen så variert som mulig. Mottoet «lukk øynene og få det overstått» og å tilbakelegge en strekning på 1000 km så raskt som mulig, passer ikke på en campingferie med hund.

Her gjelder heller mottoet: «Reisen er målet!» Det fine med å campe med hund er at det finnes mange campingplasser på veien til feriestedet der du og hunden din kan finne overnatting for én natt. Planlegg ikke mer enn fire til fem timers bilkjøring per dag og ta regelmessige pauser der hunden din kan bevege seg.

  • Ta med nok drikkevann

Når man pakker identitetspapirer, fotoapparat, campingtilbehør og strandutstyr, glemmes ofte det viktigste: Vann! Ta med deg hundens vanlige vannskål i bilen og fyll den ved hver pause slik at hunden kan drikke nok underveis. Under bilturen hjelper tygging av hundebein eller tyggeleker hunden din til å slappe av.

  • Vær forsiktig med direkte sollys gjennom bilvinduet

I bilen eller bobilen kan det fort bli veldig varmt. Beskytt hunden din mot direkte sollys, for det er fare for solstikk på en lang kjøretur, for eksempel i en bilkø. En behagelig lufttemperatur, for eksempel fra klimaanlegget, beskytter ikke hunden din mot overoppheting. Kjølig luft i bilen kan ikke kompensere for direkte sollys på hundens hode.

  • Avslutt bilturen med noe positivt

For at hunden din skal føle seg vel i bilen eller bobilen og gjerne blir med igjen, bør du avslutte hver kjøretur med noe positivt, for eksempel en fin gåtur, mye klapping eller en belønning i form av en spesiell godbit.

Campingtur med hunder © annaav / stock.adobe.com
Det er en del ting å passe på med hunder i bilen.

Camping med hund: Regler og tips på stedet

Endelig fremme! Erfarne campere vet hva det betyr: Finne riktig parkeringsposisjon på ståplassen, sette opp teltet om nødvendig, sette opp campingbord og -stoler, kjøre ut markisen eller henge opp solseilet.

Men før du begynner med det, bør du først ta deg av hunden din. Sett bånd på den og før den først en gang rolig over campingplassen, utforsk turmulighetene og vis din firbeinte følgesvenn hvor «plassen» hans er de neste dagene i ferien.

For å venne seg til stedet, hjelper det å ta med det kjente hundeteppet eller kurven hjemmefra. I campingvognen eller bobilen er det selvsagt trangt om plassen. Som liggeplass for hunden din og fast plass til hundeteppet eller -kurven, er det for eksempel plass under bordet, på et sete eller i sengen. Siden livet på campingplassen foregår mye ute, foran campingvognen eller bobilen, bør du også sette opp et fint sted for hunden din her.

Camping med hund: Slik unngår du stress

Det skjer mye på campingplasser – spesielt i høysesongen. Barn leker sisten rundt teltene, naboenes hunder bjeffer og pirrende matlukter stiger opp fra kokestasjonene rundt. Noen hunder føler seg stresset av dette og trenger derfor et sted hvor de kan trekke seg tilbake. Oppfører hunden din er veldig urolig eller bjeffer den mye, kan det være nødvendig å ta den med inn i bobilen eller campingvognen.  En flyttbar siktbeskyttelse, som kan skjerme den fra kjas og mas, hjelper også mange hunder.

Ta hensyn til campingnaboene dine

Ikke bare hjemme, men også når du camper med hund, er gjensidig omtanke avgjørende for et harmonisk fellesskap. Tross alt vil ikke bare du, men også de andre campingbesøkende ha en fin ferie.

For eksempel når din firbeinte må tisse, bør du ikke løpe til nærmeste tre, men forlate campingplassen eller – hvis det er finnes – gå til området som er beregnet for dette formålet. Selvfølgelig bør du også umiddelbart rydde bort eventuell avføring etter hunden din på plassen.

Når du bor på en hundevennlig campingplass betyr ikke at naboene på ståplassen din vil like å ha hunden din rundt seg like mye som du selv. Kanskje de ikke liker det når hunden din stadig kommer bort til bordet deres og tigger om noe spiselig? Så hold alltid hunden din under kontroll og rop den tilbake umiddelbart hvis den kommer for langt bort fra ståplassen din.

Overhold absolutt båndtvangen som råder på mange campingplasser. Det beste er å ta med deg en sporline, som du fester til et tre eller ved hjelp av et spesielt jordanker og som gir hunden stor bevegelsesfrihet til tross for båndtvang. En metallplate med krok eller maljer for feltbåndet som du plasserer under dekket på bobilen din, har også vist seg å være en festemulighet.

Og nå: Tid for å slappe av!

I tillegg til å ta hensyn og overholde reglene på stedet, bør du selvfølgelig ikke glemme én ting: å slappe av! Du er på ferie og bør først og fremst bruke den til å slappe av og nyte tiden sammen med hunden din.

Om det er best for deg å gå tur, gå på sightseeing, å bade på stranden eller oppholde deg på campingplassen er opp til deg. Det er viktig at du slapper av og ikke lar deg bli opprørt av hundens små «uhell».

En hund er ikke en maskin som alltid fungerer akkurat slik som vi kanskje ønsker oss. Men jo mer avslappet du oppfører deg når du camper med hunden din, jo raskere vil din firbeinte venne seg til det nye miljøet og nyte campingturen med deg desto mer.

Våre mest populære artikler
2 min

Reisesyke hos hunder

Ikke alle dyr tåler moderne transportmidler som bil, buss, tog eller fly like bra. Slik som noen mennesker, kan også enkelte dyr plages av reisesyke støtt og stadig. Det kan nesten virke som om organismen kun kommer overens med tradisjonelle fremkomstmidler som sykkel eller det å gå til fots.

2 min

Fly med hund

Uansett om du skal flytte til en annen kontinent eller på en lengre ferie et sted som ligger langt unna: enkelte ganger er det ikke mulig å unngå å fly med hunden. En flytur innebærer dog alltid stress for dyret. Det samme gjelder tilvenningen til nye omgivelser eller et ukjent klima. Denne risikoen bør derfor ikke inngås uten videre. Dersom alle faktorene er tatt i betrakning og reisen er godt forberedt, kan den dog bli overkommelig for det firbente familiemedlemmet ditt.