„Du er hva du spiser“ – dette ordtaket gjelder også for katter. Det er derfor bare naturlig at du ønsker å gi katten din mat som gir den alt den trenger for et langt og sunt liv! Både for deg som er helt ny i rollen som katteeier og for erfarne katteeiere er det ikke alltid så lett å identifisere hvilken kattemat som holder den høyeste kvaliteten. Her ønsker vi å være til hjelp. Men ta det helt med ro: du trenger verken en analysator eller laboratorieutstyr – som oftest finner du all informasjon om hva som egentlig er i kattematen på etiketten eller på baksiden av emballasjen.
Slik leser du ingredienslisten som en ekspert
Kattens naturlige ernæring
Katter er kjøttetere. I naturen ernærer de seg hovedsakelig av mus og andre smågnagere og fugler. Denne naturlige kattedietten består av ca. 65 prosent vann. De resterende 35 prosentene består av 50 til 60 prosent proteiner, 20 til 30 prosent fett og 3 til 8 prosent karbohydrater og mineraler. Som du skjønner trenger våre katter altså en diett som har et høyt proteininnhold, en moderat andel fett og få karbohydrater.
Kattematens ingredienser
Før du ser på etiketten til din katts favorittmat, kan det være bra å vite at listen over ingredienser er oppført i fallende rekkefølge i henhold til deres mengde i ferdigproduktet.
Med tanke på at katters naturlig diett stort sett består av mus, bør det første du ser etter på ingredienslisten være kjøtt. Dette kan angis i ferskt eller tørket form. Når det kommer til tørrfôr til katter, er det en ting som må tas i betraktning: dersom det står på emballasjen at maten inneholder „fersk kjøtt“ kan andelen tørket kjøtt i ferdigproduktet være mye lavere!
Mye kattemat inneholder også biprodukter. Disse ingrediensene er ikke skadelige, men tvert i mot en ettertraktet del av fôret. Når alt kommer til alt spiser tross alt en katt i det frie opp rubbel og bit av byttedyret sitt (hjerter, lunger osv.).
«Kjøtt og animalske biprodukter» omfatter alle slags organer som lever, milt eller nyrer. Hår eller horn blir som oftest ikke brukt i kattemat, enkelt og greit fordi kattene ikke kan fordøye det like bra. Organer som vom, jur og lunger er også vanskelige å fordøye, da de består av mye bindevev. Desto bedre er det derfor hvis produsenten velger den såkalte «åpne deklarasjonen» og helt nøyaktig beskriver hvilke ingredienser kattematen inneholder!
Kornprodukter bør kun gis til katter i små mengder – derfor skal de stå så langt ned som mulig på innholdsfortegnelsen.
Hva gjelder smaksforsterkere og konserveringsmidler finnes det delte meninger. Våtfôr inneholder som regel ingen konserveringsmidler, da fôret blir konservert på en naturlig måte ved at den lukkede boksen eller skålen med maten varmes opp. Tørrfôr konserveres derimot ved at det tilsettes konserveringsmidler – enten i kunstig eller naturlig form. Smaksforsterkere tilsettes som oftest i form av aromastoffer. Sukker eller karamell blir for eksempel brukt for å gi maten en fin brunfarge, slik at den ser god ut. Heldigvis er bruken av smaksforsterkere ikke veldig utbredt. Sukker hører nemlig overhodet ikke hjemme i kattemat. Selv om den ikke er direkte helseskadelig i små mengder, kan katten ikke bruke sukker til noe som helst. På lang sikt kan det dog belaste belaste nyrene og føre til diabetes. Katter kan dessuten heller ikke smake «søtt». Kattemat av høy kvalitet er derfor vanligvis fri for slike tilsetningsstoffer og inneholder verken vanlig sukker eller glukose.
Analysen
Som nevnt ovenfor har den kjøttetende katten behov for mye proteiner av høy kvalitet for å holde seg frisk og smidig. Plantebaserte ingredienser og karbohydrater er vanskeligere for katter å fordøye og ikke optimale – disse bør derfor ikke utgjøre en stor andel av fôret.
I tillegg til det rene innholdet av proteiner og karbohydrater trenger katten en rekke vitaminer og mineraler. Et eksempel på det er aminosyren taurin, en komponent som katten ikke kan bygge selv men som den er avhengig av å få gjennom kosten, og som er avgjørende for mange metabolske prosesser i kattens kropp. Taurinmangel kan føre til blindhet, infertilitet, vekstforstyrrelser, forstyrrelser i immunsystemet og hjerteproblemer. For at katten skal få dekket taurinbehovet, må en den innta nok av det gjennom det daglige kostholdet. Mange matvarer inneholder nok taurin.
Som du ser: å finne riktig mat til pelsnøstet ditt er ikke så veldig komplisert. Det krever ofte bare et blikk på ingredienslisten!
Leter du etter det riktige produktet for fløyelspoten din? Du finner både våtfôr og tørrfôr av høyeste kvalitet i zooplus kattebutikk! I tillegg til detaljerte produktbeskrivelser vil du så klart også finne en oversikt over alle ingrediensene.
Allerede zoologen og atferdsforskeren Paul Leyhausen fant ut at katter ikke nødvendigvis kun spiser det som er bra for dem. Desto viktigere er det at deres menneskelige samboerne er informert over hvilke næringsmidler og matvarer som kan være skadelig for de firbente pelsnøstene. Det finnes for eksempel en rekke matvarer som er fordelaktig for menneskets helse, men som samtidig er svært giftig for katter.
Mange katter ser ut til å være sultne hele tiden. Men hvor mye fôr trenger en katt om dagen? I denne artikkelen kan du lese mer om hvordan du finner riktig fôrmengde til katten din.
Mangfoldet av kattemat lokker med en mengde ulike fôrsorter og fôringsmetoder. Katteeiere kan velge og vrake blant de ulike fôringsformene og smaksvariantene. Før valget faller på kattematen som katten liker, som ikke koster for mye, men likevel er av høy kvalitet, spør mange seg om det er bedre med tørrfôr eller våtfôr til katten. Hvilke fordeler har de ulike typene? Ferdigfôr er den mest populære fôringsformen. Og dette er heller ikke rart, med tanke på at høyverdige fôrsorter inneholder alt katten trenger for et sunt kosthold.