{"url":"https://www.zooplus.no/magasin/katt/kattehold/innekatt-eller-utekatt","title":"Innekatt eller utekatt?","mag_id":121859,"is_single":true,"cat_name":"Katt","sub_cat_id":4052,"sub_cat_name":"Kattehold","cat_id":4033}
De som ønsker seg en katt må ikke bare gjøre seg opp tanker rundt rase, alder og temperament. Et viktig spørsmål for fremtidige katteeiere er følgende: skal katten min være en innekatt eller utekatt? Hvilke fordeler har det dersom katten kan tilbringe tid ute i det fri? Lever innekatter eller utekatter lenger? Hva er fordelene og ulempene med de ulike alternativene?
Det er ikke alltid at denne avgjørelsen er opptil deg som eier. Mange katter gjør krav på å være ute i frisk luft, enten det er noen ganger iblant eller hver dag. De er enten oppvokst ute, har på et tidligere punkt i livet hatt muligheten til å være ute eller tilhører de aktive kattene som trenger mye utløp.
Hvilken betydning har katterasen?
Om katten din bør leve som utekatt eller innekatt, er ofte avhengig av katterasen. Friluftsentusiaster som den norske skogkatten eller maine coon krever ofte å være ute. Også andre aktive raser som bengalkatten gleder seg over å tilbringe tid utendørs.
Raser som british shorthair og perserkatten har derimot en roligere personlighet, og kan stortrives som rene innekatter. Devon rex og sphynx er også typiske innekatter. I og med at de nesten ikke har noe pels, er de svært følsomme ovenfor kulde.
Hvor trygt er det å være ute?
Er det trygt for katter å være ute? Dette er et spørsmål som mange katteeiere stiller seg. Hvor stor risiko det er for at katten kommer til skade når den er ute, er avhengig av omgivelsene. Dersom dere bor rett ved siden av en sterkt trafikkert vei, er sannsynligheten for at katten skader seg i møte med en bil ganske stor. Men også de som bor på landlige områder bør undersøke eventuelle jaktområder, og holde et øye med forekomsten av større rovdyr som rev eller ørn, samt giftkilder.
For de som synes at det er for risikabelt å la katten gå rundt helt fritt utendørs, kan innrede et begrenset, inngjerdet område eller en sikre balkongen med et kattenett. Dette er et spesielt godt alternativ for kattefamilier som er bosatt i en by eller for de med roligere katter.
Forresten: å ta med katten på tur med bånd er bare betinget trygt. Det trengs trening for å føre en katt på bånd. Katten kan hekte seg fast eller få panikk og skade seg selv – husk at kattekroppen er langt fra like robust som en hundekropp. Unngå derfor bruken av halsbånd, men ta heller i bruk en sele eller en såkalt «walking-jacket» dersom nødvendigheten er der. Selen fordeler belastningen jevnt på ryggen og brystet uten å kutte i huden.
Som du ser er det ikke nødvendigvis tryggere for utekatter enn for innekatter. Farerisikoen er nemlig i hovedsak avhengig av deres individuelle livssituasjon.
Helsemessige forutsetninger
Før en katt slippes ut i det fri, bør den sjekkes av dyrlegen. Her kan nødvendige vaksinasjoner og potensielle kurer mot parasitter og annet utøy gjennomføres. En rabiesvaksine er for eksempel meningsfull for utekatter. Det samme gjelder også for vaksiner mot kattepest og katteinfluensa. Utekatter bør også sjekkes for orm i jevne mellomrom. Dette er spesielt viktig dersom det er barn eller eldre personer i hjemmet. En profylakse mot flått bør være en selvfølge. Dyrlegen din kan gi deg råd og veiledning her.
Det burde ikke være nødvendig å nevne at kun kastrerte katter bør få lov til å være ute på egenhånd. Selv om kattunger er utrolig søte, bør du spørre deg selv om du er i stand til å gi den, i verste fall uavbrutte, strømmen av kattunger et hjem. Ut fra ett eneste kattepar kan det i løpet av ti år avstamme opptil 80 millioner kattunger. Bortsett fra det er også partnersøket, samt selve parringen mellom kattene en unødvendig risikofaktor for dyrene. En kastrasjon er et lite inngrep, som beskytter både katten din og deg selv mot uønskede kattunger, og beskytter i de fleste tilfellene helt trygt og ukomplisert.
Kort og godt: å være ute er bra for katten, så fremt de nødvendige forebyggende tiltakene gjennomføres – som for eksempel vaksinering, flåttbeskyttelse og kastrering.
Innekatt eller utekatt: pleierutinen
I tillegg til de ovenfornevnte tiltakene, vil friluftslivet til katten også medføre en litt større innsats på pleiefronten. Dette gjelder spesielt for katter med lang eller tett pels. Alt ettersom hvor glad katten er i å snike gjennom krattskog, bør du bruke en kattebørste eller en kamm nå og da. Ved å børste kattepelsen, kan du samtidig også holde utkikk etter flått og fjerne den med det samme.
Utekatter ser kanskje ikke alltid ut som om de er på vei til en utstilling. Men spørsmålet er: må de virkelig det?
Ernæringen til utekatter
Utekatter har et større energibehov enn innekatter. Samtidig er de også utsatt for flere patogener. Kattens kosthold bør derfor være tilpasset denne livsstilen.
Dersom katten kan bevege seg fritt rundt i nabolaget, kan det hende at de også tar imot den ene eller andre godbiten fra andre katteentusiaster i nærheten. For mange katteeiere er det derfor vanskelig å følge med på når og hva katten spiser i løpet av en dag. Ofte forblir katteskålen hjemme urørt fordi maten til nabohunden smaker bedre. Dette er selvsagt et problem, spesielt dersom katten får et spesialfôr. Her kan det hjelpe å snakke med naboene og henvise til at katten av medisinske årsaker ikke skal ha annen mat. Er katten din en lidenskapelig musejeger, hjelper dette dog lite.
Bør katten holdes som innekatt eller utekatt?
Etter å ha lest gjennom fordelene og ulempene så langt, gjenstår spørsmålet: hva har katten av å være ute? Kattene våre ligner mye på de ville forfedrene sine, både fysisk og mentalt. De er små jegere som ønsker å være sysselsatt og som trenger utfordringer i hverdagen. Alt dette får de ved å være ute i naturen. Som nevnt skal det være trygt for katten å være ute. Her gjelder det å vurdere omstendighetene og behovene til katten individuelt.
Vi ønsker deg og det firbente familiemedlemmet ditt kun det beste!
På grunn av dens hemmelighetsfulle og vekslende vesen, viser katten noen ganger mer, andre ganger mindre at den elsker eieren sin. Ofte vil kattens kjærlighetserklæring også komme mer subtilt til syne, enn for eksempel hos hunder. De som kjenner katten sin vil likevel være i stand til å kjenne igjen tegnene som viser at katten er glad i en. Jo mer du stoler på instinktene dine, – slik katten selv også gjør – desto bedre vil du kunne se hvor mye pelsnøstet ditt elsker deg.
Når du elsker noen, vil du at de skal være lykkelige - og du er sannsynligvis villig til å gjøre mye for å bidra til den lykken. Selvfølgelig gjelder dette også for våre katter som vi deler livet med. Tross alt gjør de jo oss også ganske glade.
De som tilbringer mye tid sammen med en katt, får etter hvert automatisk et behov for å lære kattespråk. Det kan her skilles mellom verbal og non-verbal kommunikasjon. Sistnevnte omhandler kattens kroppsspråk. Dette beror spesielt på de ulike holdningene til katten. Noen ganger kan det virke som om katten med nesten alle de verbale og non-verbale ytringene sine, vil få fram at den ønsker å få mat. Men det finnes selvsagt mye mer som en katt ønsker å formidle. Nedenfor har vi derfor samlet sammen et par typiske kjennetegn på kattespråket.