{"url":"https://www.zooplus.no/magasin/katt/kattehold/pubertet-hos-katt","title":"Pubertet hos katt: Når katter blir voksne","mag_id":302370,"is_single":true,"cat_name":"Katt","sub_cat_id":4052,"sub_cat_name":"Kattehold","cat_id":4033}
Humørsvingninger finnes også hos katter som er i puberteten. Noen ganger er de kosete, for så igjen å være irriterte.
På et tidspunkt er tiden inne for enhver kattunge å bli voksen og teste ut grenser. Når puberteten begynner hos katter og hva trassalderen betyr for deg som katteeier, kan du lese mer om i denne artikkelen.
Puberteten er den livsfasen der katten din når sin kjønnsmodenhet. Den begynner så snart kroppen til katten produserer kjønnshormoner. Hos hunnkatter er progesteron og østrogen avgjørende, hos hannkatter er det testosteron. Som regel begynner denne prosessen i løpet av tredje til femte levemåned.
Hvis du har en hunnkatt, kan du se at den kommer i brunst omtrent mellom sjette og tolvte levemåned. Hannkatter blir derimot som regel kjønnsmodne i en alder på fem til syv måneder. Det nøyaktige tidspunktet – både hos hunner og hanner – avhenger likevel av rasen og andre faktorer.
Generelt kan du imidlertid anta at puberteten vil ha en varighet på omtrent seks måneder.
Hva er tidlig modne katteraser?
Tidlig modne katter kan bli kjønnsmodne allerede mellom den fjerde og femte levemåneden. Disse inkluderer spesielt hunkatter av orientalske katteraser som abyssiner, birmakatt eller siameser.
Hva er sent modne katteraser?
I motsetning til tidlig voksne katteraser begynner kjønnsmodenheten hos sent modne katter først etter ca. ett år. Dette omfatter spesielt store og langhårede katteraser – for eksempel maine coon eller norsk skogkatt.
Hvilke tegn viser katter i puberteten?
Du kommer sikkert til å huske lignende minner når du tenker tilbake på din egen pubertet. Humørsvingninger og irritabilitet er typisk for denne livsfasen.
Selv om puberteten hos katter for det meste forløper mildere enn hos mennesker, viser også katter lignende endringer i adferden under det som rette kalles trassalderen:
1. Humøret svinger
Hvis du fram til nå har lekt lykkelig med katten din, kan stemningen endre seg fra det ene øyeblikket til det andre. Plutselig hveser katten din og slår leketøyet ut av hånden din med poten. Humørsvingninger som denne kan du ofte observere hos katter som befinner seg i puberteten.
2. Katter i puberteten markerer mye
Når katten din vokser opp, ønsker den å tiltrekke seg potensielle partnere og beskytte territoriet sitt mot rivaler. Derfor skjer det ofte at katter, spesielt hannkatter, markerer omgivelsene sine med urin under puberteten. Urinen inneholder viktige duftstoffer (feromoner) som virker tiltrekkende for katter og avskrekkende for konkurrenter.
3. Løpetiden begynner for hunnkatter
Kjønnshormonene i kroppen fører til at katten din nå kan parre seg. For å imponere hannkatter ruller katten din mjauende over gulvet og bruker enhver anledning til å kose. Katter som befinner seg i løpetiden kan derfor bli veldig kjærlige.
4. Økt selvtillit
Når kattunger blir katter, vokser også deres selvtillit. Dette merker du ved at katten f.eks. klatrer over høye trær eller våger hopp som den ennå ikke har våget som kattunge.
Dette må du være oppmerksom på under puberteten til katten din
Katter er veldig følsomme dyr. Under puberteten må du imidlertid være enda mer forståelsesfull ovenfor katten enn før. Bevar derfor alltid roen og vær tålmodig når katten din igjen oppfører seg uforutsigbar eller har markert det nye teppet med urin.
På den annen side betyr det selvfølgelig ikke at du ikke skal sette grenser for katten din. Også katter i puberteten trenger oppdragelse: Belønn katten din hvis den har gjort noe riktig. Ved uønsket oppførsel bør du derimot med en gang si et fast, men mildt «nei» – for eksempel når katten din uten lov hopper opp på kjøkkenbenken. Kjeft likevel aldri på katten.
Hvis du har en følelse av at katten din er veldig stresset under puberteten, kan du lindre stresset ved hjelp av feromonpreparater eller kattemynte.
Bør katter kastreres under puberteten?
Flere steder, som f.eks. mange kommuner i Tyskland, har innført regelverk for obligatorisk kastrering av friløpende katter. Målet er å redusere en ukontrollert reproduksjon og dermed forekomsten av hjemløse katter.
Kastreringen av katter har altså bakgrunn i dyrevelferd, da færre katter må kjempe for livet sitt i naturen. Men når er det riktige tidspunktet for kastrering?
Kastrering av hannkatter
Det er fornuftig å kastrere hannkatter fra omtrent den sjette levemåneden. Slik reduserer du risikoen for at katten din skader seg i farlige revirkamper mens den går fritt. Samtidig vil den markere mindre på overflater eller gjenstander, noe som i sin tur også bidrar til å redusere ubehagelige lukter i hjemmet.
Kastrering av hunnkatter
Frittløpende hunnkatter bør kastreres tidligere, om mulig allerede før den femte levemåneden.
Slik unngår du på den ene siden søvnløse netter under brunsten samt risikoen for at katten din blir syk med en livmorforlengelse (pyometra) eller brystkreft. Enda viktigere er imidlertid: Du utelukker uønskede drektigheter på en pålitelig måte.
Hvis du er usikker på om og når du bør kastrere katten din, kan du alltid rådføre deg med veterinæren din.
På grunn av dens hemmelighetsfulle og vekslende vesen, viser katten noen ganger mer, andre ganger mindre at den elsker eieren sin. Ofte vil kattens kjærlighetserklæring også komme mer subtilt til syne, enn for eksempel hos hunder. De som kjenner katten sin vil likevel være i stand til å kjenne igjen tegnene som viser at katten er glad i en. Jo mer du stoler på instinktene dine, – slik katten selv også gjør – desto bedre vil du kunne se hvor mye pelsnøstet ditt elsker deg.
Når du elsker noen, vil du at de skal være lykkelige - og du er sannsynligvis villig til å gjøre mye for å bidra til den lykken. Selvfølgelig gjelder dette også for våre katter som vi deler livet med. Tross alt gjør de jo oss også ganske glade.