Europeisk korthår

Grå europeisk korthår

Knapt til å tro, men sant: europeisk korthår er en egen katterase. Samtidig er ikke alle gårdskatter med ukjent opphav klassifisert som europeisk korthår. For også denne rasen har en unik rasestandard som avlslinjene må innfri.

Europeisk korthår historie

Europeisk korthår kalles også europeer, keltisk korthår eller forkortet EKH. Den stammer sannsynligvis fra falbkatten, en nordafrikansk underart av villkatten. Begrunnelsen for denne antagelsen ligger i de anatomiske likhetene mellom begge kattene. På skip fant de veien til Europa, hvor de snart var å finne overalt. Her ble kattene brukt som trofaste muse- og rottejegere. Fremfor alt i Skandinavia ble europeisk korthår veldig godt likt. Det er også her man finner de fleste oppdretterne av denne rasen den dag i dag.

Allerede i 1926 ble katterasen nevnt i Finland, året 1947 første gang i Sverige. Den første registrerte europeer hunkatten ble kalt “Ujan” og ble registrert hos den svenske oppdrettsforeningen SVERAK. Frem til innføringen av rasestandarden i 1982 ble de fortsatt regnet som britisk korthår. I 1982 ble europeisk korthår tilslutt anerkjent som en egen rase av Fédération Internationale Féline (FIFe). Rasen er dessuten registrert hos World Cat Federation (WCF) under navnet keltisk korthår.

Fortsatt i dag sammenlignes europeisk korthår med den vanlige huskatten. Dette er derimot feil. Europeisk korthår er en selvstendig katterase. Den har en egen rasestandard og et eget stammtre. Hos huskatten er det derimot en systematisk inndeling som sammenfatter tallrike katteraser under samme begrep.

Utseende

Kroppen til Europeisk korthår er muskuløs. Den har et bredt bryst og kraftige, middelslange bein med runde poter. Fra et anatomisk standpunkt er kroppsformen vanskelig å skille fra huskattens kroppsform. Europeisk korthår er normalt sett middelsstor til stor. Hodet er relativt stort sammenlignet med kroppen, mens ansiktet har et rundt inntrykk. Pannen og hodet er lett avrundet, kinnene er godt utviklet. En av de få forskjellene mellom en huskatt og en Europeisk korthår består i stammtreet.

Vekt

Normalvekten til en europeisk korthår er på rundt 4 til 6 kg for hunnkatter og 5 til 7 kg for hannkatter.

Farger

Som en grunnregel er ingen farger lov som kommer fra innkrysninger (f.eks. colourpoint eller chocolate). Alle naturlig forekommende farger er tillatt. Ensfargede europeisk korthår har fargene svart, hvit, rød og crème. Øynene til en hvit europeisk korthår er blåe, ravfarget eller grønne. Poteballene og nesespeilet er rosa. Hos katter i andre farger er nesespeil, poteballer og øyne som regel tilpasset pelsfargen. Hos tofargede katter er fargene mer tydelig adskilt gjennom flekker. Maksimalt halve pelsen kan være hvit. Skildpaddekatter har en blanding av svart og forskjellige rødtoner i pelsen. Europeisk korthår finnes blant annet i pelsmønstrene tabby eller smoke.

europeisk korthår i blomstereng © kathomenden / stock.adobe.com

Europeisk korthår – personlighet

Personligheten til en europeisk korthår ansees som utelukkende kjærlig. Den er intelligent, leken og mild i humøret. Som regel er den svært menneskevennlig og tålmodig med barn. Rasen er derimot alt annet enn treg. Takket være fortiden sin som mus- og rottefanger, har den et utpreget jaktinstinkt og er alltid på leting etter nye eventyr. Likevel viser den seg som ytterst tiltrukket til mennesker. På den ene siden vet europeisk korthår å sette pris på kosestunder, på den andre siden er den alltid med på lek og tumling. Som innekatt trenger europeisk korthår en høy andel av aktivisering og avveksling, noe som kan tilbakeføres til den sterke bevegelsestrangen dens. Som utekatt føler den seg aller best. Dens balanserte, uavhengige men likevel hengivne væremåte gjør den til en perfekt familiekatt.

Europeisk korthår – ernæring

Katter av denne rasen har ingen usedvanlige krav til ernæringen. Likevel har forskjellige faktorer innflytelse på kattens kosthold. Dertil regnes helse, alder, aktivitetsnivå samt livssituasjonen. For eksempel bør du hos innekatter passe på at katten ikke blir tykk. Kattesnacks er lov, men med måte. Ernæringen skal tilpasses kattens behov.

Katter er hovedsaklig kjøttetere, som i naturen ville ernære seg på mus, små gnagere og fugler. De trenger en kjøttholdig ernæring, som er proteinrik såvel som lav på karbohydrater og har en middels fettandel. Når det gjelder tørrfôr og våtfôr bør du passe på å kjøpe god kvalitet. Her kan et blikk på ingredienslisten hjelpe. Den ingrediensen som er skrevet først har størst innhold. Derfor bør kjøtt stå øverst på ingredienslisten. Hyppig brukt er også terminologien animalske biprodukter på etiketten. Derunder regnes også organer som kan være vanskelig for kattens fordøyelse å håndtere. Det beste er en åpen deklarasjon fra produsenten. Denne sier åpent hvilke bestanddeler som befinner seg bak begrepet og hvor stor prosentandel det inneholder. Korn bør kun være tilsatt i små mengder og bør derfor stå langt nede på listen eller ikke i det hele tatt.

En ytterligere fôrmetode er BARF = Biologisk Artstilpasset RåForing. Her får katten overveiende rått kjøtt. For en artsriktig ernæring trenger pusen ved siden av rent muskelkjøtt også innvoller og diverse tilsetningsstoffer. Disse må være nøyaktig tilpasset kattens behov, ellers kan det oppstå mangelsykdommer som kan være farlig for katten. Ved uklarhet kan veterinæren gi råd.

Hold og pleie

Europeisk korthår er en robust rase som ikke er veldig utsatt for sykdommer. Typiske rasesykdommer er hittil ikke kjent. Viktig er regelmessige besøk hos veterinær som kan foreta nødvendige undersøkelser og gi råd om vaksiner. Spesielt frittgående utekatter bør også regelmessig undersøkes for parasitter.

Europeeren har ingen høye krav til pleie. Pelsen bør du av og til stelle med en børste eller kam for å fjerne løse hår. Spesielt under pelsveksling bør du børste oftere. Med sunn ernæring og artsriktig dyrehold kan en europeisk korthår bli 15 til 20 år gammel.

Det er mulig å holde den aktive europeisk korthår som ren innekatt, men den føler seg normalt sett bedre som utekatt. Slik kan den eventyrlystne katten leve ut jaktinstinktet og bringer ofte en eller annen gave i form av en mus med hjem. Et kompromiss ville være å innrede en kattesikker hage eller balkong. Slik kan pus nyte et lite stykke frihet. I alle tilfeller trenger europeisk korthår tilstrekkelig aktivisering. For dette kan du bruke vanlige leker eller intelligensleker. I tillegg bør katten ha klatremuligheter som for eksempel et klorestativ. En europeisk korthår trenger utover det også en plass å trekke seg tilbake på for hvile. Dette kan du innrede i from av et lekehus, en kattehule eller tuneller. Europeisk korthår kommer normalt sett godt overens med andre dyr. Spesielt de som jobber utenfor hjemmet bør vurdere å ha to katter for å forebygge at katten kjeder seg.

Våre mest populære artikler
7 min

Maine Coon

Maine Coon er blitt en av de mest populære katterasene i verden og har også fått økende popularitet i Norge. Dette skyldes trolig deres naturlige lynne, robusthet og flotte karakter.

10 min

Norsk skogkatt

Den norske skogkatten har helt siden begynnelsen utviklet seg uten menneskelig innflytelse i opprinnelseslandet Norge. Rasen begeistrer i dag katteelskere med sitt ville utseende og oppriktige karakter. Det er dog ikke bare kattens utseende som er opprinnelig hos denne rasen!

10 min

Sibirkatt

Sibirkatten er selve innbegrepet av en naturrase. De mellomstore kattene med sin kraftige kroppsbygning skal ha sin opprinnelse i Russland og ha utviklet seg helt uten menneskelig innflytelse. Målrettet avl startet ikke før på 80-tallet. Skogkattene, som også kalles «Sibirskaja koschka» i hjemlandet Russland, overbeviser sine fans med utseendet sitt og sin ukompliserte personlighet. Den fyldige pelsen til denne naturrasen er tilpasset de iskalde vinterne og varme sommerne i Sibir. Den varmer katten i den kalde årstiden og er lett nok for de varme sommermånedene.