«Hjelp, katten tisser i sengen!»

Katten tisser i sengen

Egentlig er katter verdens mest renslige dyr. Men hva gjør du dersom katten plutselig tisser i sengen istedenfor kattedoen? I denne artikkelen kan du lese mer om årsakene som ligger til grunn for den uvanlige oppførselen, hvordan du kan hjelpe i en slik situasjon, og hvordan du kan beskytte sengen din mot katteurin.

Enhver katteeier som allerede har opplevd denne situasjonen vet at katteurin lukter svært ubehagelig. Det finnes selvsagt spesielle rengjøringsmidler som du kan bruke for å få madrassen ren og luktfri igjen. Likevel forblir det som regel ikke med et enkelt «urinangrep» mot sengen din.

Hva gjør man altså dersom katten konsekvent nekter å bruke kattedoen sin og heller gjør fra seg på soverommet? Å låse døren til soverommet kan tross alt ikke være en permanent løsning. Spesielt siden katten da sannsynligvis kommer til å finne seg et annet koselig hjørne å gjøre fra seg i.

For å problemet under kontroll må man kjenne til årsakene til kattens oppførsel.

Hvorfor tisser katter i sengen?

Ofte ligger det mer til grunn for den urenslige oppførselen enn kun en ufin vane. Når en katt tisser i sengen er det ofte et signal for stress, usikkerhet eller fysisk sykdom, som en bør ta på alvor.

Katten velger bevisst sengen til menneskene sine for å tisse. Dette kan virke merkelig ved første øyekast, men det har en god grunn: for katten er sengen et optimalt «erstatningstoalett», som ikke bare er mykt og absorberende, men også byr på et trygt sted for å gjøre fra seg.

Sengen lukter beroligende av menneskene, og det gir katten en følelse av trygghet. Også det at sengen er opphøyd gir katten en økt trygghetsfølelse. Men hva er grunnen til at katten plutselig føler seg usikker i kattedoen sin? Hvorfor søker den ytterligere sikkerhet i sengen?

Er sykdom årsaken til at katten tisser i sengen?

Før du starter med å lete etter psykiske årsaker, bør du dra til veterinæren for å sjekke at katten er frisk og at det ikke ligger noen fysiske plager til grunn.

Det finnes tilfeller hvor den urenslige oppførselen er et resultat av fysiske plager. Sykdom i sammenheng med for eksempel blæren eller nyren, som en urinveisinfeksjon, nyreproblemer eller urinsteiner kan være mulige årsaker. Den vedvarende trangen til å urinere samt kattens usikkerhet på grunn av den sterke smerten kan være en årsak til at katten tisser i sengen. Her føler katten seg trygg, og den komfortable, absorberende madrassen gir dyret følelsen av at det er et sted hvor den kan gjøre fra seg.

Dyrlegen kan undersøke katten nøye og finne ut om det faktisk foreligger en sykdom. En undersøkelse av blod- og urinprøver kan gi ytterligere informasjon om kattens helsetilstand. Kun slik kan man være sikker på at katten er frisk.

Dersom det viser seg at katten lider av en sykdom, vil behandlingen som regel allerede være nok til å løse det ubehagelige tisseproblemet. Ved hjelp av antibiotika, andre medisiner eller et fôrbytte forsvinner også smertene ved vannlatingen. Etter en stund vil katten automatisk venne seg til å bruke kattedoen sin igjen. Den negative assosiasjonen mellom smerter og kattetoalettet vil gradvis forsvinne.

Utfordring med at katten tisser i sengen © Africa Studio / stock.adobe.com

Når stress er årsaken til urenslig oppførsel

Hvis katten ellers er frisk og rask, ligger det sannsynligvis psykiske årsaker til grunn for tisseproblemene. Det er ikke alltid snakk om et dyptliggende psykisk traume, men kan også føre tilbake til det vi ser på som småting.

Katter er vanedyr og veldig følsomme. Allerede små forandringer i hverdagen eller omgivelsene kan føre til at katten blir stresset. En av konsekvensene kan være at katten tisser i sengen din.

Et nylig oppusset rom, et nytt møbel eller en uvant hendelse, som for eksempel fyrverkeriet på nyttårsaften, kan irritere katten og gjøre henne redd. Noen ganger er det til og med nok med et nyvasket katteteppe som ikke lukter slik det pleier. Og selvsagt finnes det også større begivenheter som er vanskelig å unngå, men som er veldig stressfulle for katten. Dette kan for eksempel være å flytte til et nytt hjem, at et familiemedlem flytter inn eller ut, et nyfødt barn eller at et nytt dyr flytter inn.

I tillegg kan også forandringer i eierens oppførsel føre til at det følsomme familiemedlemmet blir usikker. Har du for eksempel mindre tid til katten på grunn av en ny jobb eller en ny partner? Noen ganger kan katten også få psykiske utfordringer når den kjeder seg eller er alene veldig ofte.

Gi katten trygghet

For å få katten til å bruke kattetoalettet sitt igjen, bør du tenke over hvordan du kan redusere stresset som katten opplever. Sørg for at katten føler seg trygg.

Dersom det kun handler om for eksempel et nytt vaskemiddel eller den uvante lukten av et duftlys, er det selvsagt enkelt å gjøre noe med det. Men hva om det ikke er mulig å endre på situasjonen? I et slikt tilfelle må du hjelpe katten med å venne seg til den nye situasjonen. Vær tålmodig og ikke forvent at katten slutter med å tisse i sengen over natten.

Hvordan du kan redusere stress hos katten

Dersom du har funnet årsaken til at katten er stresset, kan du hjelpe den med «tilvenningen» til den nye forholdene. Gi katten ekstra mye kjærlighet og omsorg i denne perioden. Å kjefte på katten for at den tisset i sengen virker i alle fall mot sin hensikt.

Vannlating i sengen er veldig ofte tilknyttet usikkerhet, uavhengig av om det er snakk om fysiske eller psykiske plager. Det betyr dog ikke at du skal klappe og kose katten idet du ser at den tisser i sengen. I et slikt tilfelle kan du gjerne gi uttrykk for din utilfredshet ved hjelp av tonefall og gester. Dersom irettesettelsen kommer litt for sent vil katten dog ikke forbinde det med tissingen lenger.

Bachs blomstermedisin og feromoner

For å fremme trygghetsfølelsen til katten ytterligere kan det også hjelpe med spesielle diffusere som sprer syntetiske feromoner. De syntetiske feromonene etterlikner kattens egne duftstoffer og fremmer kattens trivsel ved at de virker beroligende.

Feromonet som kattemødre skiller ut er et eksempel. Når dette frigjøres, formidles det ubevisst at alt er i orden og at katten kan slappe av.

I spesielt stressende perioder, for eksempel under en flytteprosess eller et oppussingsprosjekt kan også Bachs blomstermedisin hjelpe. Her er det snakk om et plantebasert beroligende middel som reduserer kattens uro på en naturlig måte. Rådfør deg med veterinæren før du bruker Bachs blomstermedisin.

Med Feliway Classic gjør du om hjemmet ditt til et velværeparadis for katter og reduserer stressbetinget, uønsket oppførsel hos katten.

Katt som sitter i kattedo på badet © Andrey Kuzmin / stock.adobe.com

Slik beskytter du sengen din mot katteurin

Å øke kattens velvære og vente tålmodig på at katten slapper av nok til å benytte kattedoen igjen, løser selvsagt ikke urineringsproblemet umiddelbart.

For å løse problemet på kort sikt kan du derfor ty til et par andre tiltak. Hensikten med disse tiltakene er at de skal gjøre det ubehagelig for katten å tisse i sengen. Ved siden et vanntett beskyttelsestrekk for madrassen, som du kan vaske i vaskemaskinen, kan du dekke til sengen med et sølv- og gullfarget redningsteppe (som du finner i førstehjelpsskrin), en voksduk (som brukes for f.eks. verandabord) eller avispapir.

Katter liker seg der det er mykt og behagelig. Ved et hardt eller knistrende underlag, vil den fort flykte til et annet sted. En annen mulighet er å flytte matskålene til katten til soverommet. Katter gjør som regel ikke fra seg der de spiser.

Noen ganger har kattetoalettet skylden

Dersom du kan utelukke både fysiske og psykiske plager som årsak til den endrete oppførselen, finnes det en tredje årsak: kattedoen selv. Avhengig av om katten avviser kattedoen helt fra starten av eller først starter med å tisse i sengen din etter en viss periode, kan det nemlig være at den ikke liker den typen kattetoalett. Noen katter liker for eksempel ikke lukkede kattetoalett.

Også kattesanden kan være en grunn til at katten misliker å bruke kattedoen sin. Har du nylig byttet kattesanden? Hvilken type kattesand bruker du? Kanskje det hjelper å prøve en annen variant eller gå tilbake til den gamle.

Utover det kan også et sterkt luktende rengjøringsmiddel som du bruker til å vaske kattedoen, være en årsak til at katten avviser den. Men også et kattetoalett som rengjøres for sjeldent eller en ufordelaktig plassering kan føre til at katten ikke lenger ønsker å bruke det.

En sak for kattepsykologen?

Noen ganger trengs det en del intuisjon for å komme fram til problemets årsak. Spesielt små endringer, som ikke er nevneverdige for oss, blir gjerne oversett. For katten kan dette likevel være en utløsende faktor. Prøv derfor å sette deg inn i kattens situasjon og vær spesielt oppmerksom på signalene som yndlingen din sender. Katten trenger deg i denne situasjonen, og vil helt sikkert nyte godt av ekstra oppmerksomhet. Sørg for at katten kan slappe av og unngå alt som kan forsterke usikkerheten til den stressede pusen. Noen ganger løser problemet seg alene etter en viss tid.

Dersom katten likevel fortsetter å bruke sengen din som kattedo og du ikke får til å løse problemet på egenhånd, bør du vurdere å hente inn råd fra eksperter. Det finnes for eksempel kattepsykologer som kan hjelpe katten i en slik ubehagelig situasjon. Så er det ikke lenger noe som står i veien for et harmonisk samliv mellom deg og den firbente yndlingen din!

Våre mest populære artikler
8 min

«Hjelp, katten tisser i sengen!»

Egentlig er katter verdens mest renslige dyr. Men hva gjør du dersom katten plutselig tisser i sengen istedenfor kattedoen? I denne artikkelen kan du lese mer om årsakene som ligger til grunn for den uvanlige oppførselen, hvordan du kan hjelpe i en slik situasjon, og hvordan du kan beskytte sengen din mot katteurin.

2 min

Å venne katten til å være ute

Når solen titter fram er det fristende med turer ute i naturen – det vet også kattene våre. Har katten dog vært ute én gang, kommer den til å gjøre krav på denne friheten om og om igjen. Dersom du gir katten muligheten til å være ute, bør den tilvennes til dette. Nedenfor kan du lese om et par ting som du bør ta hensyn til i denne tilvenningsfasen.

2 min

Kattemynte

Mange katter elsker lukten av kattemynte. Botanisk sett tilhører mynte til leppeblomstfamilien. Navnet har kattemynten fått på grunn av sin svært tiltrekkende virkning på kjønnsmodne katter. Kattens reaksjon er avhengig av dens genetiske predisposisjon. Hos ca. 50% av kattene er reaksjonen sterkt utpreget. Det er ikke bare innekatter som blir tiltrukket av lukten - utekatter lar seg også friste av den spesielle duften. Samtidig skal lukten av kattemynte også fordrive rotter.