Å reise med katt

Katt i transportburet sitt

Å reise med katt krever god forberedelse

Kattehotellet er fylt opp til randen, den vennlige naboen er opptatt, familien bor for langt unna, og alle venner er på ferie? Det er mange årsaker til at du planlegger å ta med deg katten din på reise – og dermed havner i en litt utfordrende situasjon. Enkelte ganger har du som katteeier kun to valg: enten dropper du den planlagte reisen og koser deg hjemme sammen med katten din, eller du tar den med på reiseeventyret. Dersom reisemålet ligger innenfor landegrensene og dere har samme oppholdssted under hele reisen, er det å ta med katten på tur som regel ikke noe problem. Forutsatt er selvsagt at kjæledyr eller katter er velkomne på feriestedet. På rundreiser eller stressfulle jobbreiser bør man generelt se bort fra det å ta med seg katten. Likeså kan også reiser til utlandet i visse tilfeller vise seg å være vanskelige. Strenge innreisebestemmelser, oppdaterte helseattester, penible vaksinasjonsbevis og karantenebestemmelser øker kompleksiteten på reisen betydelig. Selvsagt er alle disse forskriftene godt gjennomtenkt og eksisterer av en god grunn: til syvende og sist er de der for å beskytte dyrenes helse. For deg som eier innebærer det dog i første omgang en mengde bryderi.

Hva må være på plass før reisen?

De som ønsker å ta med seg katten på en utlandsreise bør starte med å innhente nødvendig informasjon i lang tid før den egentlige reisen. Veterinæren din kan hjelpe deg med å finne ut hvilke vaksinasjoner katten trenger. Sørg også for å sjekke at det faktisk er lov å ta med en katt der dere skal bo (hotellet, feriehuset). Det er ikke greit å bare gå ut i fra at eieren av feriehuset eller hotellet gir etter dersom du helt uten videre ankommer med katten din. Nesten alle hotell eller ferieanlegg har en husordning som de forholder seg til – og generelt holder de fast ved den uten å gjøre unntak.

katzen reisen © satura_ / stock.adobe.com

Karantenebestemmelser

Ta for all del en grundig titt på innreisebestemmelsene til landet dere planlegger å reise til. Enkelte land utenfor EU, som for eksempel Australia og New Zealand, har strengere forskrifter i henhold til innreisen av katter. I enkelte tilfeller må katten i karantene en periode før en innreise tillates. Dette bør dog kun vurderes dersom dere skal flytte til et nytt sted på lang sikt. Et opphold på et par uker vil aldri veie opp for påkjenningene katten må gjennomgå i løpet av karantenetiden. Karantenesentrene er sterile og ignorerer i stor grad kattenes individuelle behov. Handlingsmulighetene dine er meget begrenset, noe som gjør hele karanteneprosessen til en utfordring for både katt og eier. Dessuten er det eieren selv som står for kostnadene som en karantene fører med seg.

Rabies

Man antar at dyr som er infisert med rabies blir syk i løpet av seks måneder. Følgelig må sykdommen bryte ut mens katten er i karantene. Et senere utbrudd er tilsynelatende ikke til å forvente.

Innreisebestemmelser

I mange Europeiske land er det tilstrekkelig med en helseattest fra veterinæren som ikke er eldre enn ti dager, samt at katten er blitt vaksinert mot rabies i løpet av det siste året. Vaksinasjoner mot katteinfluensa, kattepest og felint leukemi virus burde også være på plass. Det finnes trolig ingen ansvarlig katteeier som utsetter katten sin for sykdommer som enkelt kan forebygges.

Enkelte land, som for eksempel Finland, har uttalt et krav om at vaksinen som dyret er vaksinert med, også er tillatt i det egne landet. I og med at innreisebestemmelser ofte endres flere ganger, bør du innhente all informasjon om de aktuelle bestemmelsene i god tid før avreisen. I tillegg bør du også sørge for at katten får samtlige vaksinasjoner så tidlig som overhodet mulig. De som stoler på at innreisebestemmelsene er de samme som året før, vil muligens få en ubehagelig overraskelse som fort ødelegge hele reisen.

Hvordan transporterer jeg katten min?

Har man klart å komme seg gjennom de formale forberedelsene, står steg nummer to for tur. Ønsker du å reise med katt, må du sørge for at den har et trygt og rømmesikkert sted å være under hele reisen. Transportbur av plast er et velegnet alternativ. De er lette å rengjøre, rømmesikre og enkle å transportere. Flettede kurver eller vesker av stoff virker kanskje tiltalende ved første øyekast, men disse er mye dårligere egnet for lengre transportveier. I veskene er katten for utsatt for ytre påkjenninger, samtidig som kurvene på sin side er meget besværlige å håndtere. Transportbokser av plast passer derimot veldig bra til reiser i både bil, fly eller tog. Dersom du planlegger å ta med deg katten på fly må du dog sørge for å informere flyselskapet om dette på forhånd.

Reiseutstyr til katter

Selv om dere ikke er hjemme har katten fortsatt behov for å gjøre fra seg i ny og ne. Derfor bør et kattetoalett også være med på turen. Du trenger ikke nødvendigvis å ta med det store kattetoalettet som dere har stående hjemme. En enklere variant er bedre å ha med på tur og vil gjøre jobben sin når dere ikke er hjemme. Andre ting som for sikkerhetsskyld bør være med i kattens bagasje er kattesand samt spade, tørrfôr og våtfôr, godbiter, mat- og drikkeskål, pleieutstyr som f.eks. en børste, såvel som tepper, puter og leker. Det kan hende at kattens vanlige fôr ikke er tilgjengelig der dere skal, eller at det er mye dyrere enn hjemme. Å bytte til et nytt fôr er ikke alltid like lett hos katter, og kan i visse tilfeller innebære en ytterligere belastning. Kattens stoffskifte bruker lengre tid på å tilpasse seg et nytt fôr. Dersom du planlegger et langvarig opphold eller flytter for godt, og katten må bytte fôr på bakgrunn av ulike årsaker, bør du gjennomføre overgangen til det nye fôret med omhu. Overgangen til et nytt fôr bør finne sted over et tidsrom på minst én uke. Andelen av det opprinnelige fôres blir gradvis mindre, og andelen av det nye fôret stadig større. På denne måten har kattens organisme nok tid til å venne seg til det nye fôret.

Under selve reisen

De som er på reise med katt må ta høyde for en rekke ulike aspekter. En del katter tåler for eksempel ikke å reise i bil uten å bli bilsyk. Ofte kommer dette til syne i form av reaksjoner som sterk kvalme, nervøsitet og generelt ubehag. Dersom katten din kaster opp eller reagerer veldig engstelig selv på korte bilturer, bør du se etter alternative løsninger. Rådfør deg med en veterinær for å finne en passende løsning for den firbente yndlingen din.

katzen reisen mit leine und transportbox © Светлана Чуйкова / stock.adobe.com
Nur mit Leine und Halsband ist die Katze nicht ausreichend gesichert.

For katter som ikke reagerer like sterkt kan det allerede hjelpe mye at fortrolige personer er tilstede og godsnakker med dyret. Selv om enkelte katter liker å reise og takler det å kjøre bil veldig suverent, er det uansett ikke tillatt å ta den ut av transportboksen sin under reisen. Katter som ikke befinner seg i boksen sin vil klatre rundt og distrahere sjåføren. Slike eksperimenter er ufornuftig og utgjør en stor fare for både to- og firbente passasjerer. Dersom dere skulle være så uheldig å havne i en ulykke, er katten betydelig bedre beskyttet i transportboksen sin. Befinner katten seg på baksetet uten noen form for sikring kan en kollisjonsulykke eller en bråbrems føre til at katten blir kastet gjennom førerhuset. En slik situasjon kan blant annet utløse panikk hos katten, noe som igjen utgjør en ytterligere fare.

På reise med katt – fare for heteslag

Dersom reisen går til sørligere strøk er det viktig å holde øye med temperaturen. Høye temperaturer skader kattens helse og kan føre til et heteslag. Reiser dere i bil, bør det være en behagelig temperatur i bilens indre. Vær likevel oppmerksom på at katten ikke er utsatt for trekk. Pass også på at katten ikke er innestengt i bilen når dere tar pauser – selv for små stopp for å hente en kaffe eller gå på toalettet må bilen plasseren på et sted med skygge og vinduene åpnes litt for å slippe inn frisk luft. Ved direkte solinnstråling stiger temperaturen i bilen i rekordfart. Hvis det er varmt, bør du tilby katten litt vann i ny og ne. En vannflaske og en liten vannskål av plast er lett å transportere og praktiske å ha med seg.

Infeksjoner og parasitter

Enhver destinasjon har sine egne utfordringer – i det minste når det er snakk om spredningen av infeksjonssykdomer og parasitter. Det kan være at katten kommer i kontakt med patogener som ikke er veldig utbredt i Norge og som kan forårsake alvorlige sykdomer. Av denne grunn krever enhver utlandsreise med det firbente familiemedlemmet en konsultasjon hos veterinæren. Her vil du få informasjon om eventuelle farer, forebyggende tiltak og tips til hvordan du håndterer ulike situasjoner. Generelt bør man ta avstand fra vanlig springvann. I enkelte land innfrir det ikke kravene til drikkevann og kan medføre mageproblemer for både mennesker og dyr. Katter kan nemlig også bli smittet av tarmbakterier og reagere med vedvarende diaré. Drikkevann uten kullsyre får du kjøpt i de fleste dagligvarebutikkene og det er et ganske sikkert alternativ. I motsetning til hunder, vil de fleste kattene som reiser ikke dra på egne oppdagelsesferder i nærmiljøet – og dette har sine fordeler. Gjennom kontakten med andre dyr, spesielt løsdyr, kan det muligens komme til en smittespredning.

katzen reisen © LIGHTFIELD STUDIOS / stock.adobe.com

Borte bra, men hjemme best?

Som du ser er det en hel rekke med ting du må ta høyde for dersom du bestemmer deg for å ta med katten din på en reise. Selvsagt er det mulig å ta med katten på ferie eller en viktig forretningstur – enkelte kattefamilier trives tilsynelatende også med det. Likevel bør du vurdere nøye om det ikke finnes andre løsninger. Generelt sett foretrekker kattene de kjente omgivelsene sine, og tåler å være adskilt fra eieren sin selv over en lengre periode på flere uker. De som planlegger i god tid vil helt sikkert finne en ansvarlig og kjærlig kattepasser.

Pakkeliste når du skal på reise med katt:

✓ Vaksinasjonskort

✓ Helseattest fra veterinær

✓ Transportboks

✓ Tepper og puter

✓ Kattetoalett

✓ Kattesand og -spade

✓ Plastposer

✓ Mat- og drikkeskål

✓ Tørrfôr og våtfôr

✓ Kattesnacks og vitaminer

✓ Evtentuelle medisiner

✓ Børste & pleieutstyr

✓ Katteleker

✓ Telefonnummeret til din faste veterinær

Våre mest populære artikler
4 min

Fly med katt

For katten er det å reise med fly enda verre enn å sitte i bil. Ukjente lukter, mye støy og trykkforskjellen gjør at flyreisen er ubehagelig selv for balanserte og avslappede katter. Desverre er det likevel ikke alltid mulig å unngå at katten må bli med på fly. Uansett hvilken årsak du har til å ta med deg katten på en flyreise: med et par triks og riktig forberedelse kan du gjøre flyreisen så behagelig som mulig for pelsnøstet ditt.

4 min

Kjøre bil med katt

Katter liker ikke å reise. Når de flyttes fra deres vante omgivelser fører det til stress for de følsomme dyrene. Fremmede lyder og dufter kan gjøre selv de mest robuste katter nervøse. Men noen ganger blir kattens eier nødt til å flytte sin katt – om det så gjelder det årlige besøket til veterinæren, flytting eller en lengre ferie. Å kjøre i en bil er sannsynligvis ikke transportformen som katten liker aller best - men med litt forberedelser kan du få din katt til å gi slipp på angsten.

4 min

Kan katter bli fornærmet?

Kanskje du har opplevd det før: Du kommer tilbake fra ferien og gleder deg til å møte den elskede katten igjen. I stedet ser katten din ut til å være sur og vender ryggen til deg. Men kan katter bli fornærmet? Vi går inn på dette spørsmålet.