Kan katter bli fornærmet?

Skrevet av Bärbel Edel
katt som sitter foran ytterdøren og ser ut

Når man kommer tilbake fra ferien, virker det ofte som om katten er fornærmet.

Kanskje du har opplevd det før: Du kommer tilbake fra ferien og gleder deg til å møte den elskede katten igjen. I stedet ser katten din ut til å være sur og vender ryggen til deg. Men kan katter bli fornærmet? Vi går inn på dette spørsmålet.

Katter anses generelt som uavhengige dyr som kan være alene en stund. Men etter en lengre ferie virker mange katter som om de er veldig fornærmet: I stedet for å løpe mot døren og hilse på eieren sin, vender de seg bort. De lar seg ikke klappe og vil heller ikke leke.

Noen ganger vender de til og med ryggen til «boksåpneren» sin og unngår all øyekontakt. Det ser nesten ut som om de vil hevne seg for at de ble etterlatt så lenge alene. Men bærer katter virkelig nag fordi du var på ferie og ikke ble hos dem?

Kan katter bli fornærmet etter en ferie?

Denne antatte surmulingen er i virkeligheten et uttrykk for usikkerhet.

Når en katt vender ryggen til eieren sin, demonstrerer den sin sosiale underlegenhet, skriver katteksperten Desmond Morris i boken «Catwatching». Først og fremst unngås dermed øyekontakt. Katter viser denne oppførselen også når de får kjeft.

Endringer betyr stress

Katter er vanedyr og reagerer veldig følsomt på forandringer. Et lengre fravær fra «deres» mennesker, enten det er på grunn av en ferie, et sykehusopphold eller en forretningsreise, er forbundet med enormt stress for dem.

Selv om naboer eller kattesitter tar seg av fôringen, er de fremmede fra et katteperspektiv. Kan man virkelig stole på dem?

Når de riktige omsorgspersonene endelig er tilbake, lukter leiligheten rart til å begynne med. Også koffertene har en annen lukt enn vanlig. Dette er ting som kan kaste en katt skikkelig ut av konseptet.

Katter blir ikke fornærmet

Ved å trekke seg tilbake prøver en katt først å håndtere denne stressende situasjonen. Det kan ta en stund, men på et tidspunkt er opphisselsen glemt og alt går tilbake til det gamle.

Katter er altså ikke fornærmet i det hele tatt – i hvert fall ikke i menneskelig forstand. De bryr seg ikke om at vi dro uten dem. Snarere er de stresset av de plutselige forandringene i det øyeblikket du kommer tilbake. De trenger derfor litt tid til å komme seg til rette igjen.

Studie: Spiller varigheten av separasjonen en rolle?

Spørsmålet gjenstår om varigheten av separasjonen spiller en rolle. Reagerer katter annerledes etter et kort fravær fra eierne enn etter et langt fravær? Det ønsket tre kvinnelige forskere fra et svensk universitet å finne ut.

For sin studie valgte de 14 individuelle katter, som alle hadde yrkesaktive eiere. Kattungene var altså vant til å være alene i lengre tid. I forsøket ble eieren borte en gang i 30 minutter, en annen gang i fire timer.

Reaksjonene til kattene under eierens fravær var de samme i begge tilfellene: Etter en aktiv fase la de seg ned og slappet av.

Forskjeller i varighet på malingen

Ved gjensyns-møtet var det imidlertid tydelige forskjeller: Etter fire timer malte kattene mye lenger enn etter 30 minutter.

Forskerne vurderte dette som en indikasjon på at eieren spiller en viktig rolle i kattens liv. Man kan også si at gleden ved gjensynet var større etter fire timer enn etter en halv time.

Studien viser at allerede en tidsforskjell på tre og en halv time (en halv time sammenlignet med fire timer) skaper en forskjell i adferden.

Ferie: For katter en lang tid med usikkerhet

Sammenlignet med en to ukers ferie er for eksempel noen timer ikke en lang tid. På grunnlag av studien kan man imidlertid forestille seg at en lengre separasjon må ha mye mer alvorlige konsekvenser for kattens sjel.

For å gjøre vondt verre, vet kattens eiere når ferien er over og når de kommer hjem igjen. Katten derimot vet det ikke.


Bärbel Edel
Profilbild von Magazin-Autorin Bärbel Edel

Jeg er journalist, elsker dyr og har allerede forsket på forholdet mellom mennesker og hunder gjennom folklorestudiene mine. For noen år siden adopterte jeg en hannkatt fra dyrehjemmet i München. Elvis var grunnen til å starte kattebloggen min kalt "Lieblingskatze" og også for å drive med dyr på en journalistisk måte. Med artiklene mine ønsker jeg å hjelpe folk å forstå husdyrene sine bedre.


Våre mest populære artikler
4 min

Fly med katt

For katten er det å reise med fly enda verre enn å sitte i bil. Ukjente lukter, mye støy og trykkforskjellen gjør at flyreisen er ubehagelig selv for balanserte og avslappede katter. Desverre er det likevel ikke alltid mulig å unngå at katten må bli med på fly. Uansett hvilken årsak du har til å ta med deg katten på en flyreise: med et par triks og riktig forberedelse kan du gjøre flyreisen så behagelig som mulig for pelsnøstet ditt.

4 min

Kjøre bil med katt

Katter liker ikke å reise. Når de flyttes fra deres vante omgivelser fører det til stress for de følsomme dyrene. Fremmede lyder og dufter kan gjøre selv de mest robuste katter nervøse. Men noen ganger blir kattens eier nødt til å flytte sin katt – om det så gjelder det årlige besøket til veterinæren, flytting eller en lengre ferie. Å kjøre i en bil er sannsynligvis ikke transportformen som katten liker aller best - men med litt forberedelser kan du få din katt til å gi slipp på angsten.

4 min

Kan katter bli fornærmet?

Kanskje du har opplevd det før: Du kommer tilbake fra ferien og gleder deg til å møte den elskede katten igjen. I stedet ser katten din ut til å være sur og vender ryggen til deg. Men kan katter bli fornærmet? Vi går inn på dette spørsmålet.